Werkwijze invoering DBA op een rijtje door Wiebes

Wiebes introduceert transitieplan DBA in 3 fases

Dat de Var verklaring komt te vervallen zal iedereen inmiddels duidelijk zijn. Dit moet per 1 april 2016 gaan gebeuren. Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, heeft daarom het transitieplan DBA gelanceerd. Een plan in 3 fases, een werkwijze om de invoering Wet DBA zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voor de soepele invoering van de nieuwe werkwijze, voor het geven van zekerheid over loonheffingen heeft Wiebes een transitieplan DBA aangeboden aan de Eerste Kamer. Het plan bestaat uit 3 fases en is in samenwerking en in overleg met FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP, Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland opgesteld. De staatssecretaris benadrukt verder dat in de fases op verschillende manieren voorlichting zal worden gegeven.

1e Fase tot 1 april 2016, de voorbereiding

In deze fase ligt de nadruk op het geven van voorlichting en het maken van model- en voorbeeldovereenkomsten, waarmee de betrokken partijen, zzp’ers en opdrachtgevers, aan de slag kunnen. De Belastingdienst is hier inmiddels al druk mee bezig.

2e Fase van 1 april 2016 tot 1 januari 2017, de implementatie

In deze fase worden geen nieuwe VAR-verklaringen meer verstrekt. Betroken partijen kunnen, indien zij twijfelen over de aard van hun arbeidsrelatie, een model- of voorbeeldovereenkomst gebruiken of hun individuele overeenkomst aan de Belastingdienst voorleggen. Aan bestaande VAR-verklaringen kan vanaf dit moment, de periode van de implementatie, geen vrijwaring worden ontleend.

3e Fase vanaf 1 januari 2017, de invoering van de wet DBA

Vanaf 1 januari 2017 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, DBA, ingevoerd en van kracht. De nieuwe werkwijze houdt in dat ofwel buiten dienstbetrekking wordt gewerkt, ofwel loonheffingen worden afgedragen en voldaan. De Belastingdienst zal hierbij handhavend optreden.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →