Zelfstandigen hoeven hun pensioen niet meer op te eten

Er gloort hoop aan de zelfstandigen-horizon

Als zelfstandige moet je hopen dat je nooit afhankelijk wordt van overheidsregelingen. Werknemers in loondienst hebben bij verlies van hun inkomen recht op een werkeloosheidsuitkering. Dat vangnet is er niet voor zelfstandige ondernemers. Je hebt eventueel recht op een bijstandsuitkering, maar in praktijk moet je als zelfstandige dan eerst interen op de pensioenvoorzieningen. De overheid beschouwt jouw pensioen namelijk als vermogen. Maar er gloort hoop aan de zzp-horizon! Op 3 november heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat hier een einde aan maakt. Je opgebouwde oudedagsvoorziening is vanaf 1 januari 2016 beschermd.

Er zijn diverse manieren voor zelfstandigen om je AOW aan te vullen. Maar het opgebouwde vermogen kan een probleem zijn wanneer je als zelfstandige een beroep moet doen op de bijstand. Het opgebouwde kapitaal wordt dan als vermogen gezien. Hierdoor heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dit onwenselijk en heeft een wetsvoorstel ingediend om het pensioenvermogen van zelfstandigen beter te beschermen. Ze vindt het niet redelijk dat een pensioenvoorziening op deze manier ingezet moet worden.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering?

Je hebt recht op een bijstandsuitkering, wanneer je niet in staat bent om op eigen kracht het bestaansminimum te verdienen. Heb je geen recht op een andere uitkering? Dan vormt de bijstandsuitkering het vangnet. Toch kunnen zelfstandigen die een pensioen hebben opgebouwd of een lijfrente hebben in de problemen komen. De zogenaamde vermogenstoets ziet dit als vermogen, waardoor je gekort wordt op de bijstandsuitkering.

Hoeveel vermogen mag je hebben?

De gedachte achter de vermogenstoets is dat mensen met een vermogen in eerste instantie kunnen leven van hun spaargeld en/of beleggingen. Zodra het vermogen onder een bepaalde grens is gezakt, heb je alsnog rechten. Deze grens is voor een gezin of een alleenstaande ouder € 11.790. Voor alleenstaanden geldt een vermogensgrens van € 5.895. Ook de eigen woning telt mee als vermogen. Als de waarde van het huis met € 49.400 of meer de hypotheekschuld overtreft, telt het meerdere mee voor de vermogenstoets.

Pensioenvermogen blijft buiten schot

Door het nieuwe wetsvoorstel hoef je de opgebouwde oudedagsvoorziening niet meer mee te tellen in de vermogenstoets vanaf 1 januari 2016. Het moet wel gaan om een gemiddeld pensioen. De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van € 250.000. Willem Schreuder schreef een kritische blog  over dit bedrag.

Blijf bij pensioenuitvoerder van je oude werkgever

Een mooie toevoeging aan de wet is dat je als zelfstandige kunt blijven deelnemen aan de pensioenregeling bij je oude werkgever. Voorheen moest je je binnen drie maanden na het einde van een dienstverband melden bij die pensioensuitvoerder, deze termijn is verruimd naar negen maanden.

Het wetsvoorstel – dat nog goedgekeurd moet te worden door de Eerste Kamer – moet ervoor zorgen dat zelfstandigen een goed pensioen op kunnen bouwen en behouden. Een duidelijke verbetering van hun financiële positie. Wil je weten hoe jij jouw financiële toekomst kan verbeteren? Lees dan mijn artikel: Het lot van de zzp’er: werken tot je er bij neervalt?

Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →