Dit is flexwerken in 2016

Het Nieuwe Werken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Flexwerkplekken | ZZP Barometer- verzamelkantoor

3 interessante trends voor flexwerken

Tijdens het lezen van dit blog gaat er vast ergens in Nederland een flexwerkplek open. Of misschien komen er wel twee bij. Of drie… Ferdi Jansen lanceerde Flexpackerz: een handige app die overzicht brengt in het woud van dit soort werkplekken. Voor 2016 verwacht Jansen drie interessante trends. En die kun je op twee manieren interpreteren. “Eén ding is duidelijk: het wordt een jaar van uitersten.”

Trend 1: overal welkom!

“Mijn app Flexpackerz wijst gebruikers op de beste werkplekken in de omgeving. Daarom kom ik zelf ook in veel horecatenten. Als ik dan vraag of ik even wat kan werken, reageert het personeel zo goed als altijd enthousiast. Dit is gemakkelijk te verklaren, want flexwerkers zorgen ervoor dat de tent gevuld is. En zeg nou zelf: je gaat toch liever ergens naar binnen waar het er wat drukker uitziet? Gasten die even komen werken zorgen ook nog eens voor omzet in de normaal rustige uurtjes. Ga er als flexwerkende zelfstandige dus maar gerust van uit dat je ook in 2016 bijna overal met open armen wordt ontvangen.”

… Of toch niet welkom?

“We zitten op dit moment vól op de grote flexplekgolf. Dat zag je in Berlijn een paar jaar terug ook. Zo’n beetje elk horeca-etablissement veranderde in een flexwerkplek. Het werd voor sommigen teveel. En dus kwam er een tegenbeweging: horeca-adressen die zich juist profileerden als ‘cafe zonder wifi’. Plekken waar we gezellig doen en vooral niet werken. Ik verwacht dit soort zaken toch ook meer in Nederland. Sterker nog: ze zijn er al. Praatcafé’s waar ze bijvoorbeeld expres niet aan wifi doen of lunchtentjes die liever geen tafels opofferen aan weinig aan de omzet bijdragende flexwerkers. Wen er dus maar aan: je zult de laptop soms gewoon in je tas moeten laten…”

Trend 2: Extra stopcontacten, graag!

“Iedereen die wel eens buiten de deur gewerkt heeft, weet het: wifi en elektriciteit zijn primaire levensbehoeften. Soms zijn ze nog belangrijker dan lekkere koffie! De vele bars en restaurants die flexwerkers graag zien komen, leggen dan ook en masse de juiste voorzieningen aan. Inlogs en wachtwoorden hangen in koeienletters aan de muur en overal waar je maar wilt, vind je stopcontacten. Er zijn zelfs uitbaters die een deel van hun tent opofferen als vergaderruimte. Zo verandert half Nederland in rap tempo als een plek waar je zakelijk aan de slag kunt. Handig!”

… Of zijn ze toch niet nodig?

“Die stekkerdozen overal zijn natuurlijk fijn, maar zijn ze in de nabije toekomst nog wel nodig? Er staat nu bijvoorbeeld een heel tof project op Kickstarter: een powerdock op zonne-energie. Dat is op zich niet zo heel shocking, maar in dit geval is het een mat met zonnecellen die je kan uitrollen. Daar hou je het wel even mee uit. Er is nu ook zo’n product dat werkt op kinetische energie: als je maar genoeg beweegt, gaan je smartphone en tablet gewoon de hele dag mee. Op die manier wordt eigenlijk héél Nederland een werkplek. Het strand, het bos, het park: je kunt er uren aan de slag.”

Trend 3: Iedereen het kantoor uit!

“Waren het eerder alleen zzp’ers die de flexplekken bevolkten, nu zien we er ook steeds meer personeel met een arbeidscontract zitten. Dat is op zich niet verrassend, want het ene na het andere kantoor voert het flexwerken in. En daarbij gaat men lang niet uit van 100% capaciteit. Deels doen ze dit natuurlijk om te bezuinigen, maar zo motiveren bedrijven hun medewerkers ook om erop uit te gaan. Daar hebben ze contact met de buitenwereld en kunnen ze hun netwerk vergroten met frisse, vernieuwende personen. Voor zzp’ers is dit een mooie trend: de kans dat er in dat leuke koffietentje een potentiële opdrachtgever tegenover je komt zitten, wordt met de dag groter.”

… Of gaan we juist naar binnen?

“Waarom zijn er bijna alleen flexplekken te vinden in de horeca? Het wordt tijd dat we ook op andere plekken ook aan het werk kunnen. Er zijn prachtige spots, zoals kantines van gemeentehuizen, waar buiten lunchtijden nauwelijks iets gebeurt. Laten we in lijn met bijvoorbeeld Airbnb, optimaal gebruik gaan maken van vastgoed. Er zijn al bedrijven die deze kans zien en openbare ontmoetingsplekken openen. Op die manier halen ze het netwerk letterlijk naar binnen. En zzp’ers die graag iets willen doen voor bedrijf X: die kunnen er straks dus ook gewoon gaan zitten. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een app die je in contact brengt met de juiste personen – Flexpackerz – en ja: een ouderwetse portie lef natuurlijk.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met:

ZiggoZakelijk_Orange_RGB

Bent u geïnteresseerd in andere inspiratieverhalen, tips of wilt u een vraag stellen aan of kennis delen met andere ondernemers? Volg dan Ziggo voor ondernemers.

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →