2016 start met groeiend aantal zzp’ers

ondernemer

Parttime zzp’ers steeds grotere groep

2016 is gestart en Nederland telt een recordaantal bedrijven. Uit cijfers van de KvK blijken in ons land 1,8 miljoen bedrijven en ondernemers actief te zijn en dit aantal blijft groeien. Zzp’ers en parttime zzp’ers hebben hier een belangrijk aandeel in.

Belangrijke rol

De 1,8 miljoen bedrijven die Nederland op dit moment telt is een recordaantal. Het zijn er ruim 385.000 meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Een belangrijke rol is weggelegd voor zzp’ers en parttime zzp’ers. In 2015 nam het aantal zzp’ers toe met 6% tot krap 930.000, tevens signaleert de KvK een groei bij parttime zzp’ers. Ook vrouwen en 65-plussers zorgen voor de groei.

Parttime ondernemen

Nederland telt momenteel ruim een derde meer vrouwelijke ondernemers dan in begin 2010, namelijk 519.613. Vooral bij parttime ondernemers nam het aantal vrouwen toe.Ook de groep 65-plussers hebben vaker een eigen bedrijf. Uit cijfers van de KvK blijkt dat deze groep in relatieve en absolute zin toeneemt van 5,1% van het totaalaantal ondernemers in 2010 naar 7,9 % per 1 januari 2016.
Verder zijn er afgelopen jaar, volgens de gegevens van de KvK 188.169 nieuwe ondernemingen opgestart, 1 % meer dan een jaar eerder. 102.610 ondernemingen beëindigden hun activiteiten, iets minder dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen nam met 25,5% af ten opzichte van 2014. In totaal sloten afgelopen jaar 5145 noodgedwongen hun deuren.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →