Verbeter je financiële positie door optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen

Jouw financiële situatie verbeteren met fiscale voordelen 2016

Inmiddels hebben we 2015 achter ons gelaten en zijn we vol goede moed 2016 ingegaan. Uit onderzoek is gebleken dat zzp’ers nog nooit zoveel vertrouwen hadden in het nieuwe jaar. Nu de economie weer aantrekt en de vooruitzichten voor Nederland er goed uit zien wil je daar natuurlijk van profiteren. Je wilt groeien en investeren en daarvoor heb je wellicht bedrijfsfinanciering nodig. Althans, dat denk je.

Als je gaat investeren kun je in Nederland flink profiteren van een legio fiscale voordelen die een significant verschil kunnen maken op je uiteindelijke bedrijfsresultaat. Daarnaast kun je als zzp’er aanspraak maken op algemene fiscale voordelen die je naast het optimaliseren van je bedrijfsvoering kunt gebruiken om meer rendement te halen uit je huidige situatie. Door gebruik te maken van deze regelingen hoef je minder belasting te betalen wat aanzienlijke liquiditeitsvoordelen kan opleveren. Aanvullende bedrijfsfinanciering is dus wellicht niet noodzakelijk, of slechts gedeeltelijk. Immers, zoals het gezegde luidt: ‘de beste financiering is geen financiering’.
Door efficiëntie op dergelijke wijze te verbeteren neemt je winstmarge toe. Het verbeteren van je financiële situatie zorgt er bovendien voor dat je meer kans maakt om in aanmerking te komen voor een eventuele bedrijfsfinanciering, of deze kan verkrijgen tegen gunstigere voorwaarden. Een beter bedrijfsresultaat betekent in de regel immers minder risico voor de financier. Niels Turfboer is directeur van Spotcap, een online kredietverstrekker, en zet een aantal fiscale regelingen op een rij en vertelt tevens wat er verandert in 2016, zodat jij deze regelingen tot je uiterste voordeel kan gebruiken om je financiële situatie te verbeteren.

Zelfstandigenaftrek

Als zzp’er kan het haast niet anders dan dat je bekend bent met de zelfstandigenaftrek. Wanneer je meer van 1225 uur werkzaam bent als zelfstandige, en aan het begin van het kalenderjaar nog niet AOW-gerechtigd bent, kan je een bedrag van €7.280 aftrekken van je winst. Het aftrekbare bedrag mag niet groter zijn dan het bedrag van de winst voor aftrek. Het plan lag op tafel om de zelfstandigenaftrek in 2016 te verlagen maar dat is voorlopig van de baan. Je kunt hier dus ook het komende jaar gebruik van maken. Er kunnen aanvullende voorwaarden gelden, afhankelijk van je specifieke situatie. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging bovenop de zelfstandigenaftrek van €2.123, om je als beginnende ondernemer een zetje in de rug te geven. Je mag hier in de eerste vijf jaar als ondernemer drie maal gebruik van maken. Waar de zelfstandigenaftrek niet groter kan zijn dan het bedrag van de wist voor aftrek, is dat bij de startersaftrek niet het geval. Je hebt bij deze regeling recht op het volledige bedrag, ongeacht de grootte van je winst. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je in de afgelopen vijf jaar minstens één jaar geen ondernemer zijn geweest en in die periode deze regeling niet meer dan twee keer hebben toegepast. Voor meer informatie, klik hier.

Meewerkaftrek

Wanneer je als zzp’er regelmatig ondersteund wordt door je fiscale partner dan kan de meewerkaftrek mogelijk goed van pas komen. Je fiscale partner moet dan minimaal 525 uren zonder vergoeding (of minder dan €5.000) in de onderneming werkzaam zijn geweest. Je kunt kan 1,25% tot 4% (afhankelijk van het aantal bijgedragen uren) aftrekken van de winst. Uiteraard moeten deze uren helder verantwoord worden. Het aftrekbare bedrag wordt niet als inkomen gezien voor je fiscale partner en hij/zij hoeft daar ook geen belasting over te betalen. Om aanvullende voorwaarden te bekijken en je aftrekpercentage te berekenen, klik hier.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Met ingang van 2016 zijn de WBSO en de Research en Developmentaftrek (RDA) samengevoegd tot de WBSO. De WBSO is er voor zzp’ers die inzetten op innovatie. Verricht je aantoonbaar meer dan 500 uren aan R&D (Research & Development), dan kom je in aanmerking voor een vaste aftrek van €12.484. Wanneer je startende bent kom je in aanmerking voor een aanvullende aftrek van €6.245. De WBSO dient vooraf te worden aangevraagd. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Mkb-winstvrijstelling

Nadat je de winst hebt verminderd met de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, meewerkaftrek en de WBSO, kun je als zzp’er in 2016 met de MKB-winstvrijstelling aanvullend nog 14% van de overblijvende winst aftrekken. Let wel dat in het geval van een negatief bedrijfsresultaat deze regeling niet wenselijk is omdat hiermee het fiscale verlies wordt verkleint. Fiscaal verlies kun je, op het moment dat je winst draait, weer verrekenen waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Laat verlies dus nooit ‘verdampen’. Voor meer informatie, klik hier.

Kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling is, zoals de naam al doet vermoeden in het leven geroepen voor de kleinere ondernemer. Wanneer je na aftrek van BTW minder dan €1.883 aan jaarlijkse omzetbelasting hoeft te betalen, komt je in aanmerking voor deze regeling en hoef je uiteindelijk minder belasting af te dragen. Ook kun je een ontheffing aanvragen wanneer je verwacht structureel minder dan €1.345 aan jaarlijkse omzetbelasting af te dragen. Om te berekenen voor hoeveel belastingvermindering je in aanmerking komt en aanvullende voorwaarden, klik hier.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De overheid stimuleert proactief verduurzaming van onze economie en heeft de EIA in het leven geroepen om nieuwe investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen toegankelijker te maken. Dit levert een dubbel voordeel op. Enerzijds bespaar je dus energie en anderzijds kun je 58% van de investeringskosten van deze middelen aftrekken (wanneer deze minimaal €2.500 kosten) van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving waardoor je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt. Het aftrekpercentage is per 2016 verhoogd van 41,5% naar 59%. Belangrijk te onthouden is dat drie maanden na aangaan van investeringsverplichting de melding binnen moet zijn bij de overheid. Voor meer informatie over welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen en overige voorwaarden, klik hier.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Wanneer je investeert in nieuwe milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de milieulijst staan, kun je naast de EIA ook aanspraak maken op de MIA en/of de Vamil regeling. De MIA en de Vamil blijven ongewijzigd in 2016. Om aanspraak te maken op de MIA moet de investering minimaal €2.500 bedragen. Je kan dan 13,5%, 27% of 36% (afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de aangeschafte bedrijfsmiddelen) van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijk afschrijving. Wanneer je voor zowel de MIA als EIA in aanmerking komt, dient er voor een van de twee gekozen te worden of een splitsing gemaakt te worden naar gelang wat voor het bedrijf het meest gunstig is.
De Vamil regeling kan wel naast de MIA regeling toegepast worden. Het bied je de mogelijkheid om milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (wederom minimaal €2.500) in een willekeurig jaar voor een willekeurig percentage (tot 75%) af te schrijven. Over het jaar dat meer afgeschreven wordt, hoeft dus minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald te worden. Voor meer informatie over de voorwaarden van de MIA en de Vamil regeling, klik hier.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een van de bekendste en meest gebruikte regeling van allemaal is de KIA. Als je in het boekjaar 2015 tussen €2.301 en €309.693 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen dan kom je in aanmerking voor de KIA. Met ingang van 2016 is het maximale investeringsbedrag dat je kunt aftrekken verhoogd naar €311.242. De grootte van het aftrekbare bedrag is afhankelijk van het totale bedrag dat je in het betreffende jaar hebt geïnvesteerd. Niet elke investering komt in aanmerking voor investeringsaftrek. Om te kijken of jou investeringen aftrekbaar zijn en om de grootte van het bedrag te berekenen, klik hier.

Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →