Vast of flexibel personeel als zzp’er

Wat doe je als je zoveel klussen hebt dat je het niet allemaal meer alleen kunt doen?

Herken je dit: toen je begon als zzp’er was het spannend of je genoeg werk zou krijgen. Of je er wel van kon leven. Maar nu heb je een vaste klantenkring en zoveel werk dat je elke dag de klok rond werkt. Wat ga je daaraan doen? Zeg je steeds vaker nee, ook tegen hele mooie kansen? Of neem je personeel aan? Dat laatste is een hele verandering. Want als zzp’er hoef je met niemand rekening te houden. En dat moet wel als er iemand bij komt. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden of over na moet denken. Bijvoorbeeld, neem ik gelijk iemand voor vast aan of liever eerst flexibel? Bekijk de mogelijkheden hieronder.

Neem je iemand in vaste dienst of ga je voor flexibel?

Wat is je perspectief op werk, blijf je genoeg werk houden? Dan is een werknemer is vaste dienst een goede optie. Vind je dat wat te snel gaan, dan kan je iemand in flexibele dienst nemen. Als het iets minder gaat, zit je ook nergens aan vast. Hoewel daar natuurlijk uitzonderingen op zijn.
De flexibele opties zijn:
Een min/max-contract: je werknemer werkt op oproepbasis. Je spreekt het minimaal en maximaal aantal uren af. Het minimale aantal uren (garantie-uren) betaal je altijd uit. Ook als je werknemer niet werkt, omdat er geen werk is.
Een oproepcontract met voorovereenkomst: je werknemer bepaalt zelf of hij gaat werken. Werkt hij bij een oproep, dan is er een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Hij krijgt loon voor de gewerkte uren. Let wel op de ketenbepaling: na drie opeenvolgende tijdelijke contracten krijgt hij automatisch een vast dienstverband.
Het nul-urencontract: de werknemer werkt als jij hem oproept. Je betaalt hem alleen voor de uren die hij werkt (minimaal 3 uur). Na zes maanden heeft je werknemer recht op dezelfde hoeveelheid werk als in de maanden daarvoor. Je betaalt hem in dat geval gewoon door, ook als je hem niet oproept. Dat geldt alleen als de werknemer zelf aangeeft dat hij wil werken. Hij is dan ook verplicht te komen als je hem oproept. In een cao kun je eventueel andere afspraken maken.
– Heb je een enkele grote opdracht, dan kun je ook een freelancer inhuren.
– Tot slot kun je werknemers inhuren via een uitzendbureau of een payrollingbureau. Je kunt ze ook detacheren, dat is wel duurder. Bij detachering is het detacheringsbureau de werkgever.*

Dit moet je niet vergeten als je iemand in dienst neemt

Neem je iemand in vaste dienst of stel je samen een contract op voor een flexibel dienstverband?
Dan zijn de volgende punten belangrijk:
Sla de identiteit van je nieuwe werknemer op. Dat doe je door middel van een kopie van het identiteitsbewijs. Bewaar dit tot vijf jaar na beëindiging van het contract.
Meld je aan als werkgever bij de belastingdienst. Je ontvangt dan formulieren om de loonheffingen te kunnen regelen.
Sluit een arbeidsovereenkomst af. Hierin staan de werktijden, het loon, de pensioenregeling en de eventuele cao. Op internet vind je voorbeelden van juridisch juiste arbeidsovereenkomsten. Je kunt natuurlijk ook iemand vragen je hierbij te helpen.
Betaal sowieso het minimumloon en vakantiebijslag. Dit is verplicht, of je nou iemand voor vast aanneemt of als flexwerker. Op de site van de belastingdienst staat wat het minimumloon is.
Zorg voor goede werkomstandigheden. Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie op. Hierin staan de risico’s voor je personeel en wat je daar tegen doet. Een risicoscan kan je hierbij helpen.
Draag sociale verzekeringspremies af voor je werknemer. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ervoor kiezen om dit risico zelf op je te nemen. Je bent dan eigenrisicodrager.
Zet een loonadministratie op. Dit kan je uitbesteden aan een administratiekantoor.

Denk ook goed na over langdurig ziekteverzuim

Wat doe je als je medewerker ziek wordt? Niet een weekje, maar voor een lange periode. Je hebt opeens weer meer werk dan je alleen aankunt. En dan ben je als werkgever ook nog verplicht om twee jaar lang loon door te betalen. Met een verzuimverzekering kun je de kosten van verzuim beperken. Bij Centraal Beheer doen we zelfs meer dan dat. Vraag vrijblijvend een premie indicatie aan.

*Let op! Volgens regels die mei 2016 ingaan, mag er geen sprake zijn van een verkapte dienstbetrekking
tussen opdrachtgever en zzp’er. Is dat wel het geval, dan kun je als opdrachtgever worden verplicht
loonheffingen te betalen. Je kunt als opdrachtgever een vrijwaring krijgen door je afspraken met
zzp’ers door de belastingdienst te laten keuren, of door gebruik te maken van modelovereenkomsten
die je op de site van de belastingdienst kunt downloaden.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.