Waar moet je als zzp’er op letten als je kiest voor freelance payroll?

Freelance Payroll vs. ZZP: de verschillen in één oogopslag

Afgelopen week is definitief afscheid genomen van de var verklaring en de wet DBA heeft zijn intrede gedaan.
De nieuwe situatie zorgt er voor dat opdrachtgevers huiverig zijn voor de nieuwe modelovereenkomsten. De risico’s op eventuele aanspraken achteraf zijn groter geworden (als sprake blijkt van schijnzelfstandigheid). Met name het risico dat een zzp’er met terugwerkende kracht als ‘gewone werknemer’ aangemerkt kan worden. Dit kan grote gevolgen hebben met het oog op eventuele ziekte doorbetalingen aan de werknemer en zijn aanspraak op reserveringen (vakantiegeld en –dagen). Om die reden adviseren advocatenkantoren steeds vaker opdrachtgevers om met payroll/ uitzendcontracten te gaan werken. Opdrachtgevers zijn op deze manier volledig gevrijwaard van risico’s met betrekking tot schijnzelfstandigheid.

Maar wat zijn nu de belangrijkste zaken waar je als zelfstandige op moet letten als je kiest voor de Freelance Payroll constructie? En wat zijn de voor- en nadelen van Freelance Payroll ten opzichte van zzp’en met de nieuwe modelovereenkomst?

Onderstaande factsheet geeft meer duidelijkheid.

Freelance Payroll ZZP
Werken met Modelovereenkomst Nee Ja, maar niet verplicht (verkleint risico’s op aanspraken achteraf)
Loondoorbetaling bij ziekte Ja Nee (eventueel zelf verzekering afsluiten)
Recht op WW-uitkering Ja Nee
Debiteurenbeheer Ja Nee
Facturatie door Freelance Payroll Ja Nee
Volledige vrijwaring van eventuele aanspraken achteraf (schijnzelfstandigheid) Ja Nee (gedeelde verantwoordelijkheid zelfstandige en opdrachtgever)
Belastingvoordelen zelfstandigen Nee Ja (mits aan bepaalde criteria voldaan)
Zelf aantal opdrachtgevers bepalen Ja Nee (naleving afspraken in modelovereenkomst)
Verplichte pensioenopbouw Ja (na 6 maanden) Nee
Administratie op orde m.b.v. online portal (verwerking uren, loonstroken, jaaropgaven etc.) Ja Zelf, Accountant, boekhouder of administratiekantoor
Professioneel advies (m.b.t. de Wet DBA en overige wet- en regelgeving) Ja (persoonlijke accountmanager) Zelf, Accountant, boekhouder of administratiekantoor

 

Voor iedere zelfstandige weegt het ene onderwerp weer zwaarder dan het andere, of zijn er wellicht onderwerpen die nog niet zijn benoemd. Heb je als (startende) ondernemer nog vragen hierover en wil je hierover sparren, dan kom ik uiteraard graag met je in contact: 020-618 31 31 / hesselink@easystaff.nl
De factsheet is ook in PDF formaat te downloaden via onze website.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →