6 tips om klanten te krijgen via je netwerk

Social media & netwerken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Social media & netwerken | ZZP-Barometer kopie 4

Benut je netwerk succesvol

Meer opdrachten of klanten binnenhalen? Dan kun je beter aan je netwerk werken dan koude acquisitie plegen, vindt netwerkcoach Daphne Medik. “Het belangrijkste verschil tussen netwerken en verkopen, is dat je bij het eerste een relatie opbouwt, onderhoudt en benut. Medik deelt hier zes tips om je netwerk succesvol te benutten.

1. Lever kwaliteit

“Dit klinkt natuurlijk als een ontzettende open deur, maar het is lang niet altijd een vanzelfsprekendheid. Je kunt je echt onderscheiden door te zorgen dat je goed werk levert en afspraken nakomt. Je netwerk moet je willen aanbevelen en daarvoor moeten mensen je kennen, aardig vinden en vertrouwen. Dan heb je de gunfactor die ervoor zorgt dat zij jouw naam noemen als iemand met jouw expertise wordt gezocht.”

2. Zorg voor de juiste netwerk attitude

“Alles begint met het opbouwen van een duurzame relatie en daarbij is je houding ontzettend belangrijk. Het begint met interesse tonen in de ander. Als je komt om te halen – als een gehaaide verkoper die snel wil scoren – werkt het niet. Bij netwerken draait het om wederkerigheid. Verdiep je in de ander en ontdek of het klikt. Zo ja, vraag dan ook hoe je de ander kunt helpen. Netwerken begint met geven.”

3. Laat mensen weten wat je doet

“Het is belangrijk dat mensen weten wat je doet, voor wie (doelgroep) en welk voordeel of resultaat dat oplevert. Anders gezegd: met welk probleem worstelen mensen wat jij kunt oplossen? Als ze dat niet weten, kunnen ze je nooit met de juiste personen in contact brengen. Ik noem het de ‘netwerkpitch’. Zzp’ers moeten vaak nog leren om het antwoord op de vraag ‘wat doe jij?’ kernachtig te verwoorden.”

4. Verbind!

“Iemand introduceren bij een van jouw contacten die hem of haar van dienst kan zijn, is in mijn ogen een van de mooiste dingen die je kunt doen. Een echte win-win-winsituatie, want als die mensen blij met elkaar zijn, zijn ze ook blij met jou. Dat onthouden ze en daardoor noemen ze ook eerder jouw naam als iemand op zoek is naar jouw expertise.”

5. Durf te vragen

“Anderen kunnen je alleen helpen als ze weten wat je zoekt, dus laat dat jouw netwerk weten. Wil je met een bepaald persoon of bedrijf in contact komen? Kijk op LinkedIn wie jou kan introduceren. Veel mensen weten het niet, maar via LinkedIn kun je heel makkelijk zoeken op keywords in combinatie met bijvoorbeeld bedrijfsnaam of regio. Dat is ook een manier om nieuwe contacten te leggen. Neem initiatief, je bent niet voor niets zelfstandige.”

6. Onderhoud contacten via LinkedIn

“Het online zakelijke netwerk is een perfect middel om contacten te onderhouden. Aan de ene kant kun je in beeld blijven door updates te plaatsen. Niet spammen, maar kennis en informatie delen die jouw expertise onderstrepen. Aan de andere kant kun je via de homepage volgen wat er speelt bij de mensen in je netwerk. Check updates en bijvoorbeeld ‘redenen om contact op te nemen’, waar nieuwe functies en jubilea worden genoemd. Stuur in zo’n geval eens een persoonlijk bericht, zodat je top of mind blijft bij de mensen in je netwerk.”

Bent u geïnteresseerd in andere inspiratieverhalen, tips of wilt u een vraag stellen aan of kennis delen met andere ondernemers? Volg dan Ziggo voor ondernemers.

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →