Zo voorkom jij dat je als zzp’er een burn-out krijgt

Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Handige tips tegen een burn-out

Zijn zzp’ers minder gevoelig voor een burn-out dan mensen in loondienst? Als zzp’er doe je immers werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je werkt vaak met opdrachtgevers waar je een klik mee hebt. Daar krijg je toch alleen maar energie van?

In dit artikel leggen we uit wat een burn-out is en waardoor je een burn-out kunt krijgen. En we geven je handige tips om je werkstress onder controle te houden.

Wat is eigenlijk een burn-out?

We hebben allemaal wel eens last van stress. En dat is goed. Stress zorgt ervoor dat je optimaal functioneert en het maximale uit jezelf haalt. Als je na stress goed ontspant, is er niets aan de hand. Maar als je chronisch last hebt van stress, is het foute boel. Als je je na stress niet meer kunt ontspannen, raak je overspannen. Dan krijg je psychische en lichamelijke klachten. Je moet in dat geval echt rust nemen. Doe je dat niet en ga je maar door, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een burn-out.
Letterlijk betekent burn-out opgebrand. En dat ben je dan ook. Geestelijk en lichamelijk uitgeput. Leeg. Je kunt niets meer.

Waarvan krijg je een burn-out?

Een burn-out heeft vaak te maken met stress op het werk. Maar ook stress in je privéleven kan een oorzaak zijn. Vooral als je moeilijk de grens kunt trekken tussen werk en privé. Dat is vaak een valkuil van zzp’ers. Want jij bent je bedrijf. En je opdrachtgevers hebben niet voor niets voor jou gekozen. Dus die stel je liever niet teleur. Ook niet als ze laat in de middag of ’s avonds bellen met een spoedklus, terwijl je agenda bomvol staat. Dat vinden ze thuis vast niet altijd leuk. Als voor de zoveelste keer het avondje sporten of Netflixen niet doorgaat. Dat geeft niet alleen spanningen, maar zorgt er ook voor dat jij je niet ontspant.

Je levensstijl en karakter kunnen ook zorgen voor een burn-out

Ben je een perfectionist, heb je te veel verantwoordelijkheidsgevoel, wil je graag alles onder controle hebben en kan je moeilijk ‘nee’ zeggen? Dan is de kans op een burn-out groter. Maar hebben niet alle zzp’ers die eigenschappen? Doe je je werk niet goed, dan gaan je opdrachtgevers naar de volgende. Dat wil je absoluut niet en daarom werk je hard en veel. Op zich is dat niet erg. Als het maar niet te veel stress oplevert en je lekker slaapt. En je bovendien tijd neemt voor ontspanning en sociale contacten.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Handige tips om je werkstress onder controle te houden

Sommige tips heb je al misschien al vaker gehoord en sommige liggen wel heel erg voor de hand. Maar probeer je er eens een tijdje aan te houden. Ze werken echt.

  • Durf ‘nee’ te zeggen, als je agenda echt overvol is. Als je te veel opdrachten te snel moet doen , gaat dat ten koste van de kwaliteit.
  • Lees niet voor het ontbijt je mail en zet ’s avonds je werktelefoon uit.
  • Ons brein is niet gemaakt voor multi-tasken, dus ga vaker single-tasken. Je zult zien dat je makkelijker je deadlines haalt.
  • Voel je niet schuldig als je gedachten tijdens het werk regelmatig afdwalen. Dat is juist goed, want dan krijgen je hersenen de tijd om informatie te verwerken en op te slaan.

Een paar handige apps om tijd te besparen

  • Week Calendar voor IOS (Apple) of aCalendar (Android): niet heel spectaculair, maar wel handig. Want met deze app is jouw partner direct op de hoogte van jouw afspraken en andersom.
  • Evernote: deze app synchroniseert al je apparaten. Je kunt overal bij je werk.
  • Symbaloo: hiermee maak je heel makkelijk een startpagina met links naar alle sites die je vaak gebruikt.
  • Wunderlist: Handige app/site voor zowel zakelijke als persoonlijke taken en to-do lijstjes.
  • Offtime: Even pauze van alle geluidjes van je telefoon. De app kan inkomende gesprekken, berichtjes, etc. tegenhouden. Je hoeft alleen maar in te stellen voor hoe lang je rust wilt hebben.

En nog even dit

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Weet dan dat een burn-out bij de meeste verzekeringen onder de dekking valt. Wil je dit zeker weten? Bekijk dan de polisvoorwaarden of bel met je verzekeraar.

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →