Wet DBA: alsof je een tenniswedstrijd speelt zonder belijningen

Flex op een eerlijke manier

Zelfstandigen die niet echt zelfstandig ondernemer blijken te zijn, of opdrachtgevers die medewerkers in vaste dienst dwingen om een flexkracht te worden. Ik ben tegen elke vorm van oneerlijke flex en van mening dat er iets aan gedaan moet worden om het tegen te gaan. In dat kader ben ik voorstander van de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA), die als doel heeft het vinden van handhavingsmanieren om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Alleen brengt deze wet in de uitvoering zo veel onduidelijkheden met zich mee dat ik me afvraag of het doel – het terugdringen van schijnzelfstandigheid – wel wordt gerealiseerd.

De media staat er vol van. Ik denk dat de Wet DBA voor flinke ophef zorgt bij opdrachtgevers, leveranciers en zzp’ers. Vanwege de onduidelijkheid zien we dat er paniek ontstaat. We zijn bijvoorbeeld dat opdrachtgevers en zzp’ers bij enige vorm van twijfel al overstappen op alternatieven zoals payrolling. Is dat wel wenselijk?

Onbedoelde neveneffecten

Het is opmerkelijk om te zien dat deze politieke beslissing zo veel kan opwekken. Niet alleen bij ons maar vooral bij opdrachtgevers, leveranciers en zzp’ers. Er ontstaan onbedoeld neveneffecten zoals verwarring over het begrip ‘intermediair’. Elke keer goed uitleggen wat wij wel- en niet doen en waar we in geloven, dat blijft voor ons een kwestie. Dat wij bijvoorbeeld geen mensen in dienst hebben die we detacheren, dat wij geen percentages zetten op uurtarieven enzovoort.

Focus op de inhoud, de interpretatie van de wet en de consequenties uitleggen aan al onze relaties. Daar ligt onze aandacht op sinds het moment dat de Wet DBA is aangenomen. Ontzettend boeiend en intensief. Naast het informeren van onze opdrachtgevers, zzp’ers en leveranciers zijn we nu drukdoende onze–door de Belastingdienst goedgekeurde- modelovereenkomst uit te geven.

Flex op een eerlijke manier

Inmiddels is er een speciale commissie van experts aangesteld die zich buigt over de modelovereenkomsten die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst. En dat is maar goed ook. Het voelt af en toe namelijk alsof we een tenniswedstrijd aan het spelen zijn terwijl alle belijningen van de baan gehaald zijn. Het is mijn wens dat de belijningen snel terugkeren in het spel. Als we een over een tijdje terugblikken op het effect van deze wet, dan hoop ik dat we kunnen concluderen dat deze wet daadwerkelijk ervoor zorgt dat de flexmarkt eerlijker is geworden. Ik ben benieuwd!

Anne Meint Bouma

Anne Meint Bouma is adjunct-directeur van Managed Service Provider Brainnet. Brainnet is marktleider in Nederland op het gebied van MSP-dienstverlening. De dienstverlening bestaat uit het zoeken en vinden van zelfstandig professionals, het uitvoeren van Pre Employment Screeningen, de uitgifte van de juiste contracten tot het verzorgen van betaling. Brainnet organiseert daarnaast zzp-inspiratiesessies en publiceert frequent over relevante onderwerpen binnen het vakgebied inhuur.

Bekijk alle artikelen van Anne Meint Bouma →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →