Infographic: 13,9% zzp’ers gebruikt payroll service

Payroll voornamelijk wens van opdrachtgever

AMSTERDAM – 13,9% van de zzp’ers maakt op dit moment gebruik van payroll. In 6 op de 10 gevallen wordt gebruik gemaakt van een payroll service vanwege de wens van de opdrachtgever. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 912 zzp’ers in opdracht van EasyStaff.

Als zzp’ers zelf kiezen voor payroll dan is dit vanwege financiële redenen (17,6%), bijvoorbeeld liquiditeit of debiteurenbeheer. Ook is er een deel (14,7%) die voor payroll kiest vanwege de uitbesteding van administratieve rompslomp en een deel (5,9%) vanwege sociale zekerheden.

“2 op de 5 zzp’ers heeft wel eens te maken met wanbetaling van een opdrachtgever. Zzp’ers kiezen steeds vaker voor veiligheid en willen af van deze risico’s,” aldus Christiaan Hesselink, EasyStaff.

Zelf de administratie doen

Bijna de helft (48,5%) van de zzp’ers regelt de administratie liever zelf en kiest daarom niet voor payroll. Een andere reden is het willen beschikken over alle belastingvoordelen (21,6%). Er is ook een deel (14,8%) die aangeeft geen gebruik te maken van payroll omdat zij het concept nog niet goed (genoeg) kennen.

Sociale zekerheden voor zzp’ers

Bijna de helft van de zzp’ers (46,5%) zou graag pensioen opbouwen. 15,4% is door ziekte wel eens langer dan 3 maanden niet in staat geweest om te werken. Bij 28% van de zzp’ers levert de betalingstermijn van opdrachtgevers (gemiddeld 28 dagen) soms financiële onzekerheden op en maar liefst 2 op de 5 (39,8%) heeft wel eens te maken gehad met wanbetaling. Payroll kan een aantal voordelen bieden op het gebied van sociale zekerheden, zo bouw je na 26 weken verplicht pensioen op en ben je verzekerd tegen de risico’s bij (langdurige) ziekte. Ook zijn zzp’ers beter beschermt tegen het risico op late uitbetaling of wanbetaling.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 912 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.  (download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →