Is het zzp-pensioenfonds iets voor jou?

Avatar foto Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er heeft de touwtjes helemaal zelf in handen

Weet jij precies wat je inkomen wordt als je stopt met werken? Zo niet, dan is het tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met de vijf pijlers van je financiële toekomst.

Is het zzp-pensioenfonds iets voor mij?

Laat ik beginnen met het uit de weg ruimen van een groot misverstand: er bestaat geen ‘zzp- pensioenfonds’. “Bestaat niet?” zul je zeggen, “De kranten staan er vol mee”. Ja, dat klopt.

Er zijn verschillende aanbieders die zzp’ers benaderen voor het opbouwen van zzp-pensioen. Dat zijn financiële instellingen zoals banken en beleggingsinstellingen, maar geen pensioenfondsen. Erg belangrijk is dit formele onderscheid natuurlijk niet. Het gaat erom dat zij een zzp’er helpen een voorziening te treffen waarmee hij spaart of belegt voor zijn oude dag. En het mooie is dat de overheid de zzp’er daarbij fiscaal een handje helpt: de inleg is binnen bepaalde marges aftrekbaar van de belasting. Deze aftrekpost zorgt er namelijk voor dat het inkomen waarover belasting betaald moet worden, lager wordt. De uitkeringen, die je in de toekomst gaat ontvangen (de lijfrente) worden wel belast. Kortom, hét zzp-pensioenfonds bestaat niet. Het betreft een lijfrente in de derde pijler als pensioenoplossing. Voor meer informatie hierover verwijs ik graag naar mijn column “Zzp-pensioen: dat doe je zelf!”.

Is het jammer dat hét zzp-pensioenfonds niet bestaat?

Dat hangt er maar net van af vanuit welke invalshoek je dit bekijkt. Er wordt de laatste tijd veel gesproken over herziening van het pensioenstelsel. Het gaat dan onder andere over het afschaffen van een standaardpremie en het beperken van solidariteit binnen pensioenfondsen voor werknemers in loondienst. Steeds meer deelnemers binnen een pensioenfonds willen minder solidariteit en zijn voor individuele spaarrekeningen. Ook de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mengt zich in de discussie met haar uitgave “Geef elke Nederlander een persoonlijke pensioenrekening”.

Deze discussie kan de zzp’er aan zich voorbij laten gaan. Een zzp’er is immers niet gebonden aan een verplichte regeling bij een pensioenfonds. Een zzp’er heeft alle vrijheid óf en zo ja, hoeveel hij spaart voor zijn oude dag. En vooral ook waar hij dat doet en onder welke voorwaarden. In tegenstelling tot de deelnemer bij een pensioenfonds kan hij nu al inleggen op een individuele rekening. Een zzp’er heeft alle touwtjes in handen en heeft het dus helemaal zelf voor het zeggen. Vanuit deze invalshoek is het dus zeker geen gemis dat het zzp-pensioenfonds niet bestaat. Een zzp’er kiest zijn eigen ‘zzp-pensioenfonds’.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pensioenweetje

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat twee derde van de kiezers een vrijer pensioenstelsel wil met meer ruimte voor eigen keuzes. D66 gaf opdracht voor de peiling en is voorstander van een stelsel waarin keuzevrijheid centraal staat. (Bron: De Telegraaf 14 juni 2016 “Ego-pensioen wint”)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Avatar foto
Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →