5 tips voor online netwerken met SEO

SEO, vinden en verbinden daar draait het om

Online netwerken verschilt eigenlijk niet van netwerken in reallife, vindt Brendan Thesingh. “De basis is vergelijkbaar met zoekmachineoptimalisatie”, aldus de online marketingcommunicatie adviseur. “Het draait allemaal om vinden en verbinden.” Thesingh deelt vijf tips om jezelf vindbaar te maken en contacten te leggen.

1. Verbind!

“Voeg de mensen die je ontmoet toe aan de sociale netwerken waarop je actief bent. Op die manier kun jij hun updates zien en zij die van jou. Ze nemen vast eens een kijkje op je website. Hoe meer mensen die website aanklikken, hoe beter je in Google wordt gevonden. Om online contact te leggen, hoef je iemand niet in levende lijve te hebben ontmoet. Veel mensen ken je misschien alleen maar via sociale media, maar zij kunnen wel nuttig zijn voor je netwerk.”

2. Wees volledig

“Zet alles wat je doet in je profiel. Gebruik synoniemen, zodat je daar ook op vindbaar bent als mensen zoeken. LinkedIn is voor professioneel netwerken het beste platform, dus je moet goed invullen waar jouw expertise ligt.”

3. Zorg dat je authentiek bent

“Leg op de beste manier uit wat je doet en plaats een goede foto van jezelf, maar overdrijf in beide gevallen niet. Je wapenfeiten vermelden is iets anders dan opscheppen. Een beetje humor erin mag ook, al hangt het wel af van de sector waarin je zit. Als het daar niet gebruikelijk is, niet doen. Een mooie foto is een pre, maar het moet wel realistisch zijn. Als mensen je in het echt niet herkennen, is het niet goed.”

4. Deel je expertise

“Een bericht of juist een cartoon waarbij je volgers een vraag stelt: doe wat bij je past, maar laat wel zien waar je deskundigheid ligt. Op die manier weten mensen waar je goed in bent en als ze iets van jou voorbij zien komen, denken ze even aan je. Één à twee keer per week is voldoende; als je veel vaker zendt, wordt het spam. Via Facebook heb je een groot bereik. Twitter en Google+ worden door Google geïndexeerd, dus berichten die je daar plaatst leiden ertoe dat je hoger in de zoekresultaten komt. ”

5. Wees wederkerig

“De truc is: niet alleen maar zenden. Geef een like, plaats een reactie, bedank iemand voor zijn of haar bericht of deel een compliment uit. Dat doe je in het dagelijks leven ook en online is het wat dat betreft niet anders. Door bedrijfspagina’s te volgen, bouw je een informatienetwerk op. Likes en reacties zorgen ervoor dat andere mensen ook weer die berichten zien, dus dat maakt jou of die ander weer beter vindbaar. Reageer altijd vanuit oprechte interesse.”

Bent u geïnteresseerd in andere inspiratieverhalen, tips of wilt u een vraag stellen aan of kennis delen met andere ondernemers? Volg dan Ziggo voor ondernemers.

Brendan Thesingh

Brendan Thesingh is online marketingcommunicatie adviseur of oldschool growth hacker. De SEA/SEO-specialist heeft vijftien jaar ervaring in het bedenken, adviseren en leiden van digitale projecten. Hij werkt onder meer voor HotelChamp, als senior conversion specialist. Thesingh is de eerste Google+ deskundige van Nederland.

Bekijk alle artikelen van Brendan Thesingh →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →