9 tips om te besparen op je autokosten als zzp’er

Bespaar op autokosten door zuinig rijden

Goed voor het milieu én voor de portemonnee. Zuinig rijden kun je doen zonder of juist door je rijstijl te veranderen. Of gewoonweg door je auto technisch in orde te hebben. We presenteren hier 9 tips. 

Zuinig rijden begint natuurlijk bij de auto te kiezen die bij je past. Rijd je veel kilometers per het jaar, dan is het verstandig LPG of diesel te rijden. Daarnaast is een kleine en lichtere auto natuurlijk een stuk zuiniger dan een grote zware auto. Maar als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, kun je nog steeds bezuinigen. Dat kan bijvoorbeeld op deze manieren.

1. Doe het eerste kwartier rustig aan

Een koude automotor verbruikt twee keer zo veel brandstof als een warme motor. En een koude motor slijt harder dan een motor op bedrijfstemperatuur. Door het eerste kwartier rustiger aan te doen, zorg je ervoor dat je brandstof spaart én langer met de motor doet.

2. Neem geen overtollig gewicht mee

Een heel logische tip, maar veel mensen hebben hun kofferbak vol liggen. Doordat je zo weinig mogelijk spullen mee neemt, is je auto een stuk lichter. En dus heb je minder brandstof nodig.

3. Gebruik cruisecontrol

Heb je cruisecontrol op je auto? Gebruik deze. Door langere stukken gelijkmatig te rijden, bespaar je brandstof. Je kunt beter continu 120 kilometer per uur rijden dan steeds van 110 naar 120 en terug.

4. Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is zeer belangrijk om brandstof te besparen. Ben je toe aan nieuwe autobanden? Zorg er dan voor dat je zo hard mogelijke banden koopt. Zo bespaar je weer tot 4 procent op je brandstofverbruik in vergelijking met brede zachte banden.

5. Houd je ramen dicht

Als je ramen open staan, zorgt dit er voor dat jouw auto niet meer zo gestroomlijnd is. Daardoor heeft deze meer brandstof nodig om dezelfde snelheid te behalen. Door je ramen open te zetten gebruik je tot tien procent meer brandstof.

6. Rem minder vaak

Ben je erg opgejaagd? Probeer dan eens wat meer rust te bewaren. Door minder vaak te remmen of extra gas bij te geven, bespaar je enorm veel brandstof. Het handigste is zo ver mogelijk vooruit kijken. Zo kun je je tijdig aanpassen aan het verkeer.

7. Laat de auto uitrollen

Sta je vaak in een file? Probeer dan zo veel mogelijk te blijven rollen en niet steeds op te trekken om vervolgens weer te remmen.

8. Rijd langzamer

Ook langzamer rijden zorgt voor minder benzineverbruik. Door minder snel te rijden bespaar je natuurlijk enorm in brandstofkosten. Wist je dat je ongeveer 42 procent meer brandstof verbruikt als je 130 kilometer per uur rijdt vergeleken met 80 kilometer per uur?

9. Koop een zuinige auto

Ben je opzoek naar een andere auto, dan is het raadzaam om eens te kijken of deze zuinig is. Op de website van de RDW zijn mooie overzichten te vinden. Daar staat in vermeld hoe zuinig een type auto is.

Diederick van Haselen

Diederick van Haselen, Manager Fleet Services bij Volkswagen Pon Financial Services, beantwoordt de meest gestelde vragen over financiering, leasing en verzekeren.

Bekijk alle artikelen van Diederick van Haselen →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →