“De regie van het zzp-bestaan is in je eigen handen”

Opleidingen & ontwikkeling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Boek interview: “De regie van het zzp-bestaan is in je eigen handen” | ZZP Barometer

Interview met Tessa Smits over haar hilarische, inspirerende ondernemersverhaal

Als Tessa Smits eindelijk haar ondernemersdroom werkelijkheid laat worden, kan ze haar geluk niet op. De investeerders staan in de rij, de bank leent haar een vermogen en niets lijkt een groot succes van haar online start-up in de weg te staan. Maar dan gooit de kredietcrisis roet in het eten. Onder het mom van “failliet gaan kan altijd nog” haalt ze alles uit de kast om haar bedrijf te redden. Wat volgt is een hilarisch ondernemersverhaal met een onvermoeibare onderneemster, een ondernemersverhaal dat plotsklaps toch nog eindigt in een noodlottig faillissement.

Tessa verliest alles. Haar huis, haar geliefde en haar bedrijf. Maar als rasoptimist ziet zij hierin de ultieme kans om het roer rigoureus om te gooien en te kiezen voor een droomleven in Zuid-Spanje. In haar biografie ‘Failliet, mooier wordt het niet’ lees je het hele verhaal. “Ik vind dat het boek, ondanks alle ellende van failliet gaan, zowel een hilarisch als inspirerend ondernemersverhaal is geworden. Met tenenkrommende gesprekken bij de bank, bizarre ontmoetingen met investeerders en een ex die mee blijft helpen met aflossen. En uiteindelijk natuurlijk ook alle ‘juicy’ details van een ondernemer die failliet gaat,” aldus Tessa.

Om Tessa Smits als ondernemer iets beter te leren kennen, haar beweegredenen te doorgronden en te ontdekken wat haar missie is, een interview met haar.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Omdat ik verlangde naar een meer vrijer leven. Ik wilde zelf beslissen wat voor werk ik ging doen, wanneer ik vrij had en hoe ik mijn werk aan ging pakken.

2. Wat doe je precies? En wat is je missie?

Ik heb jaren als interim marketeer gewerkt en een online start-up gehad. Maar helaas eindigde dat in een faillissement. Ik raakte alles kwijt maar realiseerde me toen ook: ik heb niets meer te verliezen. Vanaf dat moment besloot ik alleen nog maar mijn hart te volgen. Ik vertrok naar Zuid-Spanje, nu maak ik hier kunst, ik geef creatieve workshops en ik heb een boek geschreven: “Failliet, mooier wordt het niet”. Mijn missie is: het leven, leven; voluit te genieten, mijn hart te volgen in alles wat ik doe. Dat uit zich ook in alles wat ik schrijf, over vertel tijdens workshops en deel via social media. Mijn missie is gewoon mezelf zijn. En daarmee inspireer ik nu andere mensen hetzelfde te doen.

3. Hoe ben je op de titel van jouw boek gekomen?

Mijn faillissement was een nachtmerrie die ik jarenlang ten koste van mezelf had proberen te voorkomen. Toen ik plotsklaps toch failliet ging bleek de ervaring helemaal niet zo’n grote nachtmerrie. Het was natuurlijk geen leuke periode maar het moment waarop ik letterlijk alles kwijt was en op straat stond realiseerde ik me dat ik eindelijk vrij was. Vrij om te zijn wie ik wilde zijn, vrij om te doen wat ik wilde. Ik had immers helemaal niets meer te verliezen. De angst was weg. Omdat ik gestript was van alles, voelde ik voor het eerst in mijn leven wie ik echt was. Ik, die mijn hele leven lang alles onder controle wilde houden, liet los. En daarna werd het leven pas echt leuk. Het faillissement is dus eigenlijk het mooiste dat me is overkomen. Vandaar de titel.

4. Wat wil je bij de zzp’er bereiken met dit boek?

Ik denk dat elke zzp’er de struggle in mijn boek wel herkent: dat je zonder opdracht zit en je iets wordt aangeboden waarvan je weet dat het niet helemaal matched, maar dat je het voor het geld toch gaat doen. Dat je in ‘uurtarief’ gaat zitten denken als je vrij neemt of gelijk maar een nieuwe opdracht aanneemt omdat je niet weet of je anders een maand later wel werk hebt. Weg vrijheid, geld wordt dan zo’n belangrijke drijfveer. Het is een hele uitdaging om echt je hart te volgen en erop te vertrouwen dat het dan met het inkomen ook wel goed komt. Uiteindelijk kon ik die omslag maken en ik hoop met het boek dan ook te laten zien dat het kan! En dat er zoveel andere manieren zijn om te leven (zelfs zonder geld) en dat dan zoveel gelukkiger maakt.

5. Door wie ben je geïnspireerd bij het schrijven van jouw boek?

Ik ben ooit heel erg geraakt door ‘Brieven van mijn ziel’ van Chantal van de Brink. Haar eerste boek inspireerde mij om het roer om te gooien en mijn hart te volgen. Haar boek komt ook voor in mijn verhaal. Toch ben ik niet om die reden gaan schrijven. Ik heb nooit de droom gehad van een eigen boek, wel ben ik iemand die altijd ‘verhalen’ vertelt. Het boek ontstond daardoor meer, ik heb het heel vaak naast me neergelegd omdat ik mezelf niet echt een boekenschrijfster vond. Maar het bleef aan me trekken, elke keer voelde ik weer een hele sterke drang om verder te schrijven. Het heeft dan ook drie jaar geduurd voordat het voltooid was.

6. Wanneer is jouw boek succesvol?

Ik kreeg van het weekend een mail binnen van een lezer die zichzelf herkende in mijn verhaal, die zich zo geraakt voelde en gesterkt dat hij niet de enige was die zo in het leven wilde staan. Zijn brief raakte mij ook enorm, dat het delen van mijn verhaal weer iemand anders helpt of steunt in zijn/haar eigen proces in het volgen van je hart, vrijer te leven. Dat maakt dat het boek voor mij nu al een succes is.

7. Wat is jouw favoriete (ondernemers)boek? En waarom?

Society 3.0 van Ronald van den Hoff, de boeken van Martijn Aslander, 4 hour workweek van Timothy Ferris, alles van Ricardo Semler maar ook ‘You are the placebo’ van Joe Dispenza. Deze boeken hebben allemaal gemeen dat ze gaan over anders kijken naar onze wereld. Je perceptie verruimen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er iets niet ‘klopte’ aan het beeld dat we onszelf opgelegd hebben. Dat het leven veel vrijer en mooier kan zijn. Dit soort boeken heb ik dan ook verslonden en hielpen me elke keer weer om met nieuwe ogen naar mijn leven/wereld te kijken.

8. Tot slot… wat is jouw belangrijkste tip voor de zzp’er?

Volg je hart, geniet van het leven dat jij zelf aan het creëren bent. Want dat is zo mooi aan het zzp-bestaan, de regie is in je eigen handen. En de enige die bepaalt hoe dat eruit ziet ben jij. Dat is niet voor iedereen op een berg in Spanje dus onderzoek wat het meest ultieme is voor jou. Het mag en het kan allemaal.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →