Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen?

Sentini Grunberg Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Ben jij als zzp’er te veel gefocust op je doelen? | ZZP Barometer

Joyful ondernemen voor een leven met voldoening

Mensen die mij goed kennen weten dat ik erg ambitieus ben. Ik wil mijn doelen het liefst gisteren dan morgen bereikt hebben. Dat brak me na een tijdje wel op. Ik liep tegen 2 burn-outs aan en besloot op een gegeven moment om er gewoon even tussenuit te gaan. Ik vertrok naar Los Angeles en pakte weer activiteiten op die mijn creativiteit aanwakkerden: dansen, zingen, presenteren. Allemaal activiteiten die me energie geven. En dat bracht ook een nieuw doel met zich mee, namelijk het schrijven van een boek.

Ook was de timing goed. Na een decennium ondernemen was het een mooi moment om mijn eerste boek te schrijven: Joyful Ondernemen. Dit boek heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaringen als ondernemer. Ik startte op mijn 19e met mijn eerste bedrijf, een Hiphop dansschool die ik na twee jaar verkocht. Ik was met deze eerste onderneming gestart tijdens mijn studie medische biologie aan de VU.

En hierin zie je gelijk mijn dilemma. Dansen, of de medische richting op met mijn studie? Creatief aan de slag of juist intellectueel? Ondernemen gaf mij de mogelijkheid om beide te kunnen verwezenlijken.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Joyful ondernemen

Joyful ondernemen gaat over de mindset om met positieve energie te ondernemen: een levensstijl die mogelijk maakt dat je kunt genieten van ondernemen met alle hoogte- en dieptepunten die het met zich meebrengt. Veel ondernemers en zzp’ers zijn heel erg gefocust op hun einddoel. Dat is op zich goed, omdat het je de motivatie geeft om door te zetten. Alleen wordt de reis wel véél minder leuk als jij denkt dat alleen het bereiken van je doelen en het realiseren van je dromen jou gelukkig kan maken, en als je de reis ernaartoe het liefst zou overslaan. Dan ben je aan het ‘lijden’ onderweg naar het realiseren van je mooie droom.

Voor mij is Joyful ondernemen de sleutel geweest tot een leven als ondernemer met voldoening. Aan de hand van mijn ervaringen en die van succesvolle ondernemers om me heen heb ik 4 stappen ontdekt waarmee jij als zzp’er joyful kunt ondernemen: Dromen, Ontwikkelen, Communiceren en Sprankelen.

Stel je zelf als zzp’er de volgende vragen:

1. Dromen:

Heb ik passie voor mijn vak?
Weet ik waar ik naartoe wil?
Heb ik ambitie?

2. Ontwikkelen:

Sta ik open om nieuwe dingen te leren?
Stap ik uit mijn comfortzone?
Ben ik een doorzetter en sta ik na falen weer op?

3. Communiceren:

Werk ik veel samen met anderen? (zzp’ers, medewerkers, leveranciers, klanten)
Ga ik regelmatig naar netwerkevents?
Profileer ik mezelf voldoende online?

4. Sprankelen:

Heb ik een goede balans tussen mijn onderneming en privé leven?
Volg ik mijn intuïtie?
Doe ik voldoende inspiratie op zodat ik met energie kan ondernemen?

Geef jezelf kort en krachtig antwoord op deze vragen. Na het lezen van het boek Joyful Ondernemen kun je jezelf nog een keer deze vragen stellen om te checken of je antwoorden zijn veranderd.

Ik wens je veel plezier met Joyful ondernemen!

Joyful ondernemen is te verkrijgen bij onder andere aup.nl, managementboek.nl, bol.com, bruna.nl en ako.nl en op joyfulondernemen.com

Sentini Grunberg
Sentini Grunberg

Sentini Grunberg richtte in 2008 als 19-jarige haar eerste onderneming op: InMovement, een bedrijf waarmee ze dansworkshops voor kinderen organiseerde en trainingen aan bedrijven gaf op het gebied van vitaliteit en wellness. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan focussen op het geven van trainingen over netwerken, acquisitie en personal branding. Voor haar online YouTube-programma Behind The Mind interviewt ze ondernemers van Amsterdam tot Silicon Valley. Vanaf 2016 werkt ze onder haar eigen naam sentinigrunberg.com en runt ze een videomarketing bureau Grunbergpr.com.

Bekijk alle artikelen van Sentini Grunberg →

Aanbevolen

Financien | ZZP Barometer
Infographic: wat is de groeiambitie van de zzp'er?
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Stel jezelf een doel
ZZP Tip #20: Stel jezelf een doel
Video's
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
3 tips van een succesvolle ondernemer
Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →