Arbeidsmarkt steeds flexibeler, dus jouw werkplek ook

Avatar foto Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Arbeidsmarkt en werkplek flexibel

Hierdoor wordt de flexwerkplek steeds populairder

Per saldo neemt het aantal mensen dat als zelfstandig ondernemer werkt ieder jaar toe. Sinds 2003 kwamen er bijna een miljoen werkenden bij, maar verdwenen meer dan 250.000 vaste banen. Steeds meer mensen vinden hun weg naar flexwerklocaties om daar aan hun bedrijf te werken. Ook zien steeds meer grotere bedrijven de voordelen van het gebruik van een flexwerklocatie voor hun werknemers.

Vreemd is het niet dat de flexwerklocatie in opmars is. Naast het feit dat de Nederlandse arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, zijn er ook veel andere (financiële) factoren die voor de toenemende populariteit zorgen.

Woon-werkverkeer

Zo werd onlangs bekend dat de benzineprijs naar verwachting dit jaar nog zal stijgen naar twee euro per liter. Dat maakt een ritje naar het kantoor een stuk kostbaarder. En dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid. Een werkplek dichterbij huis wordt dan ook steeds aantrekkelijker.

Er is altijd wel een flexwerklocatie bij jou in de buurt. Zo hoef je nooit ver te reizen, maar kun je wel gebruikmaken van alle voordelen die een flexwerklocatie biedt.

Verborgen kosten van thuiswerken

Het lijkt op het eerste gezicht misschien het meest voordelig om thuis je werkplek te creëren, maar daar kleven een aantal belangrijke nadelen aan. Niet alleen zijn er ‘verborgen’ kosten verbonden aan thuiswerken, ook zijn er belangrijke nadelen op ergonomisch gebied. Een flexwerklocatie is speciaal ingericht om een tijd te kunnen werken. Ook aan ergonomische zaken is gedacht.

Noodzakelijke investeringen

Dat is thuis wel anders. Het koffiezetapparaat staat te dichtbij, de eetkamerstoel is niet gemaakt om lang op te werken en de bank al helemaal niet. Natuurlijk kun je investeren in een goede bureaustoel. Ook een laptophouder heeft een positief effect op je houding, waarmee je nekklachten voorkomt. Dat betekent echter wel dat je een aantal (flinke) investeringen zult moeten doen om jouw thuiskantoor geschikt te maken om er langere tijd te kunnen werken.

Minder effectief

Naast de investeringen die gepaard gaan met het inrichten van een thuiskantoor, kun je ook geld mislopen door thuis aan de slag te gaan. Volgens onderzoek van VWork raakt een groot deel van de mensen die thuis werken afgeleid door bijvoorbeeld films, tv of videogames. Ook doet een groot deel soms een dutje. Dat betekent verlies van effectiviteit en kost dus geld.

Uit een recente poll, ingevuld door bijna 200 zzp’ers, bleek dat een derde zich inderdaad beter op een flexwerkplek kan concentreren dan thuis.

Zo levert een flexwerkplek geld op

Vooral voor starters is een flexwerklocatie een interessante mogelijkheid om je netwerk gemakkelijk uit te breiden, maar ook voor ondernemers die al een flink netwerk hebben opgebouwd kan de kruisbestuiving met andere bedrijven, start-ups en zzp’ers interessant zijn en mooie nieuwe opdrachten en samenwerkingen opleveren. Opdrachten en samenwerkingen die wellicht niet tot stand waren gekomen als je thuis aan het werk was geweest. Zo heb je de kosten van een professionele flexwerkplek snel terugverdiend.

En bij de opdrachtgever?

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de zzp’ers meestal bij de opdrachtgever op locatie werkt. Dat is gemakkelijk schakelen in een professionele omgeving, maar biedt (meestal) veel minder mogelijkheden om bijvoorbeeld andere ondernemers te leren kennen. De gemeenschappelijke ruimte van een flexkantoor leent zich daarentegen uitstekend om een divers netwerk op te bouwen met alle verschillende ondernemers en bedrijven die daar aanwezig zijn.

Een van de prettige bijkomstigheden van een flexkantoor is de mogelijkheid om voor een paar uur een werkplek te kunnen huren. Het is niet gemakkelijk om je een hele dag te concentreren: juist afwisseling zorgt ervoor dat je jouw tijd zo effectief mogelijk kunt besteden.

Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | HNK | Veranderende manier van werken
De veranderende manier van werken
Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →