Onderzoek: Mannen zekerder over zzp-schap dan vrouwen

Avatar foto Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Man acht kans teruggaan in loondienst veel onwaarschijnlijker dan vrouw

DEVENTER – De zzp’er wordt in gemiddeld 26,4 dagen uitbetaald door zijn opdrachtgever. Verder achten mannen de kans dat zij ooit weer in loondienst gaan opvallend veel kleiner dan vrouwen. Een op de vijf (20,5%) vrouwen beoordeelt deze kans als ‘zeer onwaarschijnlijk’, tegenover bijna een op de drie (30,1%) mannen. Als mogelijke aanleiding om ooit weer in loondienst te gaan, noemt het overgrote deel het niet meer kunnen krijgen van opdrachten. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 780 zzp’ers in samenwerking met FreelancePayroll.


Een heel klein percentage (4,1%) geeft aan dat het zeer waarschijnlijk is dat hij of zij ooit weer in loondienst zal gaan. Ruim een kwart (26,8%) van de ondervraagden acht de kans om terug in loondienst te gaan als zeer onwaarschijnlijk. Mannen zijn hier duidelijker in dan vrouwen: 30,1% van de mannen acht de kans zeer onwaarschijnlijk, tegenover 20,5% van de vrouwen.

Gebrek aan opdrachten reden voor loondienst

Als meest waarschijnlijke aanleiding om weer terug in loondienst te gaan, noemen zzp’ers de mogelijkheid dat zij geen opdrachten meer kunnen krijgen (48,7%). Een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen is dat 25,4% van de vrouwen persoonlijke omstandigheden aangeven als reden om in loondienst te gaan, terwijl dit percentage bij mannen aanzienlijk hoger is (32,6%). Het krijgen van meer administratieve verplichtingen is voor beide groepen totaal geen aanleiding om weer in loondienst te gaan.

Lidy, consultant voor FreelancePayroll, herkent deze onzekerheden van zzp’ers, maar geeft ook een oplossing: “Iedere zelfstandige zal deze zorgen in meer of mindere mate herkennen. Zelfstandig zijn vergt nu eenmaal een flinke dosis moed en doorzettingsvermogen. Gelukkig kunnen sommige onzekerheden, bijvoorbeeld over betaling, worden weggenomen door dit uit te besteden bij derden.”

Zzp’er moet bijna maand wachten op geld van opdrachtgever

De zzp’er wordt gemiddeld in 26,4 dagen uitbetaald. Dat is iets sneller dan vorig jaar; toen duurde dit gemiddeld 28,9 dagen. Ook gebeurt de uitbetaling gemiddeld een halve dag sneller dan in 2016.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 780 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

Zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer Jeroen Sakkers heeft bij BNR nog wat extra duiding aan het onderzoek gegeven. Het fragment kun je hier beluisteren:

 

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →