Zwangere zzp’er werkt langer door dan vrouw in loondienst

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Zwangere zzp'er werkt langer door

Zelfstandige neemt minder verlof bij zwangerschap

Zwangere zelfstandig ondernemers werken tijdens hun zwangerschap langer door dan zwangere vrouwen in loondienst. Ook gaan ze na de bevalling weer eerder aan het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Ruim 60 procent van de ondervraagde vrouwen gaven aan dat zij later dan 36 weken zwangerschap met verlof gaan. Voor vrouwen in loondienst geldt 36 weken als de wettelijke grens om te stoppen met werken. Ruim de helft (55 procent) gaat binnen 6 weken na de bevalling weer aan het werk. In loondienst is het gebruikelijk om daar tot 12 weken na de bevalling mee te wachten.

Wettelijk vastgelegd

Vrouwen in loondienst hebben recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat geldt ook voor zzp’ers. Zij hebben recht op 16 weken zwangerschapsuitkering, mits ze in het jaar voorafgaand aan het verlof minimaal 1.255 uur als zelfstandige hebben gewerkt (en dus officieel als zelfstandige worden gezien door de Belastingdienst).

De onderzoekers geven als verklaring voor het langer doorwerken dat een regelmatig inkomen voor zzp’ers geen vanzelfsprekendheid is.

Weinig beroep op uitkering

Wie in het jaar voor de bevalling minimaal 1.225 uur heeft gewerkt als zelfstandige, kan een beroep doen op de wettelijke Zelfstandige-en-Zwanger-regeling. Deze regeling keert gedurende 16 weken maximaal het brutominimumloon uit.

Buffer opbouwen is aanrader

Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux, geeft aan dat het daarom verstandig is om als vrouw een buffer op te bouwen waarmee je de kraamperiode financieel kan doorkomen. “Een zwangerschap brengt de nodige veranderingen met zich mee, en hiermee ook extra onzekerheden. Je hebt toch een periode geen inkomsten. Dat kan ertoe leiden dat een zwangere ondernemer zo lang mogelijk doorwerkt, en zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. Deze onrust kan voor een deel worden weggenomen door voorafgaand aan de bevalling al financiële zekerheid op te bouwen.”

Geen zorgen over opdrachten

Zelfstandig ondernemen en het moederschap gaat prima samen. De meeste jonge moeders lijken zich niet al te druk te maken over een gebrek aan opdrachten na het krijgen van een kind. Het meerendeel (71 procent) van de zwangere zelfstandig ondernemers heeft niet het gevoel meer moeite te hoeven doen voor het binnenhalen van een opdracht.

Op de vraag hoe het moederschap hun ondernemerschap heeft beïnvloed, is het meest gehoorde antwoord (39%) dat het ondernemerschap de vrouwen de vrijheid geeft om tijd voor het gezin vrij in te delen. Het moederschap lijkt dus goed samen te gaan met zelfstandig ondernemen..

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Knab | Sparen
Waarom een zzp’er zou moeten sparen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Vakantie als zzp'er | Freelance Payroll
Kun je als zzp’er op vakantie?
Payrolling
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →