Koolmees laat verplicht pensioen zzp’er voorlopig rusten

ZZP Barometer | Pensioen onderhandelingen

Zzp’er moet tot verplicht pensioen ‘verleid’ worden

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben vorige week een hele nacht onderhandeld over pensioen en AOW. Ook de zzp’er kwam in deze onderhandelingen ter sprake. Een pensioenakkoord leverde het urenlang overleggen echter nog niet op en de kans dat deze week het overleg tussen partijen stuk loopt is zeker aanwezig.

Pensioenonderhandelingen

Premier Rutte heeft in de afgelopen week inmiddels drie keer onderhandeld met de vakbonden en de werkgevers over de pensioenen in ons land. In deze week van overleg veranderde hij ook een beetje in zijn standpunt over de AOW-leeftijd.
In de nacht van donder- op vrijdagnacht hadden premier Rutte en minister Koolmees namelijk aangeboden om via nieuwe wetgeving te voorkomen dat grote pensioenfondsen in 2020 en 2021 de pensioenen moeten korten. Inmiddels is het kabinet echter bereid de AOW-leeftijd niet in 2021 maar in 2024 naar 67 jaar te brengen.

Daarmee, vindt het kabinet, komen ze de vakbonden, die herstel van de pensioenen willen, vergaand tegemoet, binnen de afspraken. De betrokkenen vinden dit aanbod echter nog steeds te mager. Vakbonden en linkse oppositiepartijen zullen dan ook niet instemmen met de pensioenplannen van het kabinet, als dit het laatste bod is, zeggen ingewijden. Het overleg zou dan stuk lopen en het pensioenakkoord zou van de baan zijn.

Zzp’er verleiden

Als het over het verplichte pensioen voor zzp’ers gaat, schuift het kabinet de onderhandelingen daarover voor zich uit. In het overleg van vorige week gaf minister Koolmees aan voor de zzp’er de oplossing te zien in het ‘verleiden’ van de ‘echte’ zzp’er tot pensioenopbouw. De ‘echte’ zzp’er moet namelijk volgens Koolmees ook in staat worden gesteld om pensioen op te bouwen. Onder de ‘echte’ zzp’er verstaat Koolmees de ondernemer die meer dan 18 euro per uur verdient.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →