Zware taak voor Minister Koolmees

ZZP Barometer | Pensioen onderhandelingen

Vervanging DBA gigantische klus

De Wet DBA is van de baan. Goed nieuws, volgens veel zzp’ers. De wet heeft bij velen namelijk kwaad bloed gezet en is dan ook onhoudbaar gebleken. Er wordt nu gewerkt aan wet- en regelgeving die de Wet DBA zal moeten vervangen, maar dat blijkt geen eenvoudige opgave.

De vele zzp’ers die Nederland telt volgen de ontwikkelingen met een zeer kritische blik. Het valt niet mee om de gehele groep tevreden te stellen. Het vergt veel tijd en energie van de regering om een goed plan op tafel te krijgen, waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Luister naar het veld

Minister Koolmees geeft aan dat de praktijk erg ingewikkeld is. Hij had daar wel al rekening mee gehouden. De ministeries die belang hebben bij de ontwikkeling van het beleid, hebben gehoor gegeven aan de wens van de zzp’er om naar de mensen uit het veld te luisteren. De komende maanden gaat het kabinet met ongeveer zestig vertegenwoordigers van zzp’ers om tafel. Daarmee hoopt het ministerie de zzp’er tegemoet te komen en tot een plan te komen dat in de praktijk ook zal werken.

Afgelopen woensdag werden zzp-organisaties, vakbonden en werkgevers uitgenodigd om input te geven over de invulling van de nieuwe wet. Zo wilde het ministerie graag hun mening over de gezagsverhouding, de invoering van een minimumtarief en over het begrip schijnzelfstandigheid. Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over wanneer iemand ‘zelfstandig’ mag worden genoemd.

Het betrekken van de praktijk bij de vormgeving van de nieuwe regels en wetten is een stap vooruit. Volgens Koolmees is hier echter nog geen gouden tip uit voortgekomen. Kritiek is er wel, maar als er wordt gevraagd naar een alternatieve oplossing, blijkt het dat werkgevers en zzp-organisaties het zelf ook nog erg lastig vinden om te definiëren hoe je een echte ondernemer of zelfstandige kunt onderscheiden van een schijnzelfstandige.

Iedereen tevreden

Op dit moment is Koolmees de ‘opdrachtgeversverklaring’ nog aan het ontwikkelen. Op dit plan is ook al wat kritiek geweest. Toch verwacht hij dat de kritiek minder zal worden als de term ‘gezagsverhouding’ verduidelijkt wordt. Pieter Hasekamp, directeur-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën, heeft niet de illusie dat de nieuwe zzp-wetgeving alle partijen tevreden zal stellen. Hij vertelt aan De Telegraaf: “Er is niet een oplossing waar alle partijen het mee eens zijn. Maar we hebben wel heldere regels nodig, waarbij we goed moeten kijken hoe ze uitpakken in de verschillende sectoren.”

Volgens een grote groep zzp’ers duurt de ontwikkeling van de nieuwe regels te lang. Zij zitten nu nog 2 jaar in onzekerheid. Ook wordt er terughoudendheid gezien bij het aannemen van freelancers. Toch vindt Koolmees het belangrijk om er de tijd voor te nemen, zodat er echt een goed plan komt. Het fiasco van de Wet DBA wil hij niet nog eens meemaken.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →