Wat je als ondernemer kan leren van een topsport mindset

“Go to the Max!” zijn 100e Grand Prix

Afgelopen zaterdagavond loop ik bij thuiskomst rond acht uur de woonkamer binnen. Omdat Fleur het hele weekend logeren is, krijg ik deze keer bij binnenkomst geen snelle begroeting en een liefdevolle knuffel. Mijn vrouw zit voor de tv, en terwijl ze opkijkt hoor ik haar zeggen; “Goede avond schat”. In mijn ooghoeken zie ik dat ze naar het Formule 1 Café aan het kijken is. Met een glimlach neem ik naast haar plaats en hoor ik de Rob Kamphues zeggen; “We gaan kijken naar een samenvatting van Max Verstappen zijn vorige 99 Grand Prixs”. Terwijl ik dat hoor stel ik me de vraag: “Waarom is Max eigenlijk zo’n groot sportman en fenomeen?”

Strategisch sterk

Bij het kijken naar de beelden van de afgelopen jaren komt een van Verstappen zijn eerste races op Spa-Francorchamps aan bod. Zijn eerste optreden in de Belgische Ardennen is gedenkwaardig, hij maakt daar de inhaalmanoeuvre van het jaar: In de bocht Felipe Nasr in Blanchimont haalt hij buitenom in. Een plek die wat inhaalmanoeuvres betreft zo uniek is dat er geen foto’s van zijn. Verstappen bleek de manoeuvre overigens al eens geoefend te hebben in de simulator. Een tijd later werd hij in Brazilië tot regenmeester gekroond. In de stromende regen reed hij in de laatste vijftien ronden van een kansloze 16de plek naar het podium. Zijn optreden werd daar zelfs vergeleken met erkende regenmeesters uit het verleden, zoals Ayrton Senna en Michael Schumacher. Verstappen blijkt een slimme coureur te zijn die vooraf aan zijn races keer op keer een eigen strategie bedenkt. Binnen het ondernemerschap is dat eigenlijk exact hetzelfde. Tijdens de recessie in 2008 zei ik mijn vast contract op bij het Ministerie van Defensie. De meesten snapten daar weinig van, ik zette door en hield vast aan mijn strategie met als gedachte: “Als me dat nu lukt, kan het bij betere economische tijden zeker”

Haarscherpe focus

Een jaar of 7 geleden deponeerde hij in de GP van Mexico een keiharde “Nee” aan een teamorder uit de stal van Toro Rosso om Carlo Sainz voorbij te laten. Op de boordradio hoorde wij als kijkers “Laat Carlos passeren”, waarop het duidelijk antwoord “NOOOO!!!” was. Verstappen reed onverstoorbaar verder en negeerde een tweede teamorder, om als achtste over de meet te komen, vóór Sainz. Na afloop was de Spanjaard witheet, maar Verstappen was zich van geen kwaad bewust. De jongeling vond dat er gezien zijn prachtige inhaalrace geen aanleiding was om zijn positie aan zijn teamgenoot af te staan. Hiermee liet hij aan het Formule 1 publiek een juiste en haarscherpe focus zien, waarmee hij bereid is om voor zijn eigen plek te vechten. Ik zie hier een mooie parallel naar het creëren van je eigen ondernemerswaarde. Als je dicht bij jezelf durft te blijven brengt je dat in de meeste gevallen op plaatsen waar je zijn wil.

Actiegerichtheid

Naar eigen zeggen is bij de Red Bull renstal, Christian Horner voor hem de perfecte teambaas. Verstappen zegt dat Horner mensen motiveert en tegelijkertijd vriendelijk is, maar als het moet ook streng en duidelijk kan zijn. Op dat soort momenten is hij hard genoeg, maar niet op een lompe manier. Hij blijft altijd redelijk naar mensen en Verstappen denk dat de mensen in het team dat kunnen waarderen. Hij heeft het met hem niet altijd over racen, maar ook zeker over privé- en persoonlijke zaken. Dat kan niet met iedereen en zeker niet met iedere teambaas, maar kennelijk wel met deze directing manager. Doordat Max hierdoor vrijheid in zijn hoofd ervaart, wijdt hij zijn actiegerichtheid voor een groot deel aan zijn gewaardeerde vriend en teambaas Christian Horner. Als ik bij het ondernemen vrij in mijn hoofd kan zijn en daarbij volledig vertrouw op eigen kunnen komen de beste trainingen, lezingen en masterclasses uit mijn handen.

Nieuwe regels als resultaat

In 2017 pakt hij in Mexico zijn tweede Grand Prix winst, in de openingsronde verschalkt hij leider Sebastian Vettel om vervolgens niet meer om te kijken. Een jaar later wint hij nog daar eens op bijna identieke manier. Verstappen heeft door zijn eigenzinnige manier van autoracen al verschillende regels herschreven. Naar aanleiding van zijn inhaalactie tijdens de Amerikaanse GP wordt de Verstappen-kerb geïntroduceerd. Hij passeert Kimi Räikkönen in de laatste ronde maar rijdt daarbij met 4 wielen buiten de track limits. Geen podiumplek maar een tijdstraf laten hem eindigen als vierde. Sindsdien liggen er van die beruchte betonnen worsten in deze laatste bocht. In 2021 staan er mede door de rijstijl van Verstappen baanbrekende nieuwe regels op stapel die het close racen alleen maar ten goede komen. Laat nu net dat hetgeen zijn wat Verstappen het liefste doet. Als ondernemer heb je regelmatig met veranderende regelgeving en wetten te maken. Je hieraan kunnen aanpassen zorgt voor de grip en houvast waarnaar je op zoek bent.

Onderling vertrouwen

Dat Horner af en toe streng kan zijn, heeft Verstappen zelf ook ondervonden. “Ik denk dat ik de afgelopen jaren ook wel kritiek gehad heb. Dat moet ook, en ik heb liever dat ze het direct naar mij doen dan dat ze sneaky eromheen proberen te praten. Op die manier ben ik ook opgevoed. Het kan ook niet dat je alleen maar naar één persoon luistert.” In 2018 er opnieuw incidentjes. Waaronder met Lewis Hamilton in Bahrein, de Brit noemt hem voor de camera’s duidelijk verstaanbaar een ‘dickhead’. Iets waarvoor hij in China zijn verontschuldigingen aanbiedt, maar hij is duidelijk op zijn hoede voor het aanstormend talent in de autosport. Lewis vierde het afgelopen weekend zijn zesde Wereldtitel. Ik kan alleen maar concluderen dat Max Verstappen telkens een 5-stappenplan hanteert die sterkt lijkt op onze aanpak. Daarnaast zie ik tijdens de Grand Prixs dat Lewis Hamilton regelmatig in mindere mate vertrouwt op de data die zijn engineers hem verstrekken tijdens de race. Lewis van harte met je WK-titel. Als hij geen vertrouwen te blijft geven aan zijn team, brengt hij zijn eigen Hammertime in gevaar. Als ondernemer geloof ik in langdurige en betrouwbare relaties met klanten en mensen met wie ik samenwerk. Als formule 1 icoon Verstappen dat ook doet is het vanaf 2021 is het GO tot he MAX……..

Met avontuurlijke groet , Herold Dat

Herold Dat

Als docent fysieke en mentale vorming deelt Herold Dat zijn inzichten over Mentale Kracht, Leidinggeven, Stress Reductie en Agressie regulatie. Door te investeren in het (zelf) Leiderschap, de team-balans en het kunnen presteren onder druk, levert hij daarmee een bijdrage aan een duurzame inzetbaarheid en de veerkracht van personeel binnen diverse organisaties. Daarnaast was Herold Dat deelnemer aan Expeditie Robinson 2017.

Bekijk alle artikelen van Herold Dat →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →