Onderzoek: Gebruik boekhoudsoftware onder zzp’ers aanzienlijk gegroeid

Een grote meerderheid van 70% van de ondervraagde ondernemers maakt gebruik van boekhoudsoftware. Dat is aanzienlijk meer dan de 50% die in 2019 aangaf boekhoudsoftware te gebruiken. Een derde van de gebruikers van boekhoudsoftware heeft daarbij ook nog de hulp van een boekhouder/accountant. Van de respondenten die geen boekhoudsoftware gebruiken zegt 65% voldoende te hebben aan een Excelsheet en een kwart van deze groep heeft een boekhouder/accountant die alles voor ze regelt.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 481 zzp-respondenten in samenwerking met MoneyMonk.

Waarom geen boekhoudsoftware

Op de vraag waarom geen gebruik wordt gemaakt van boekhoudsoftware was het meest gegeven antwoord; ‘Ik heb aan een Excelsheet voldoende’ (65%), gevolgd door het antwoord ‘Ik vind mijn administratie daarvoor te klein’ (41%) en ‘Mijn boekhouder/accountant regelt alles’ (24%). Van de respondenten die geen boekhoudsoftware gebruiken geeft een kwart aan dat ze wel boekhoudsoftware zouden aanschaffen als ze geholpen worden met een opstartservice waarbij hun boekhouding voor ze wordt ingericht.

Boekhoudsoftware kiezen

Meer dan 44% van de respondenten zoekt zelf  hun boekhoudsoftware uit. 21% geeft aan zich vooral te laten leiden voor vrienden/collega’s. 16% maakt gebruik van dezelfde boekhoudsoftware als de accountant/boekhouder. De top 5 van meest gebruikte boekhoudsoftware uit dit onderzoek bestaat uit: e-Boekhouden, Snelstart, MoneyMonk, Acumulus en Moneybird.

Jasper Horstink van MoneyMonk:
“Er wordt door ons hard gewerkt om met alle wensen van de klanten rekening te houden. Het is goed om de bevestiging te krijgen dat de klanten onze inzet waarderen en het gebruik van boekhoudsoftware flink in de lift zit.”

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Contact

Een derde van de respondenten die gebruikmaakt van boekhoudsoftware neemt het liefst telefonisch contact op met de helpdesk. Iets meer dan kwart stelt het liefst een e-mail op of maakt gebruik van de mogelijkheid om binnen de boekhoudsoftware vragen te stellen middels een e-ticket. Videobellen en een persoonlijk gesprek is met beiden 3% door de respondenten niet veel genoemd.

Hoe noemt de zzp'er zich het liefst? Download gratis het onderzoek

Weten hoe jouw collega-ondernemers zichzelf het liefst noemen? Download het onderzoek en ontvang exclusieve toegang tot feiten & cijfers over zzp’ers.

Meer info

Belangrijke onderdelen

In het onderzoek is gevraagd naar de mate van belangrijkheid van enkele onderdelen binnen boekhoudsoftware. Het inscannen van bonnetjes via mobiel werd door de respondenten met een cijfer 6.7 op een schaal van 10 redelijk bevonden. Dat de boekhoudsoftware ook een factuurprogramma bevat krijgt een 7.3, dat je je eigen opmaak op de factuur kan zetten een 8.3.

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

ZZP Barometer

Kostprijs

Er zijn grote verschillen in de uitkomsten op de vraag hoeveel de respondenten bereid zijn te betalen voor hun boekhoudsoftware. 14% wil helemaal niet betalen voor software, maar er is ook een groep van 11% die wel meer dan € 35,- wil uitgeven per maand. Iets meer dan een derde van de respondenten heeft tot € 15,- per maand over voor boekhoudsoftware en 23% wel € 25,- per maand.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef die 481 respondenten opleverde onder de zzp’ers in Nederland. Het onderzoek is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KVK, derde kwartaal 2020).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Kerncijfers

1,2M
Aantal zzp'ers

Bron: Kamer van Koophandel

Meer weten? Klik hier
100.12
ZZP Vertrouwensindex

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€43,13
ZZP Tariefwijzer

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
€63 mrd.
Bruto ZZP Product (BZP)

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
7 events
ZZP Agenda

Powered by ZZP Barometer

Meer weten? Klik hier
41 docs
Modelovereenkomsten

Bron: Belastingdienst

Meer weten? Klik hier

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer: