Hoofd boven water houden is relevante zakelijke uitdaging in 2021

Avatar foto Apps, software en tools
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Top 3 zakelijke uitdagingen voor zzp’ers ongewijzigd ondanks corona

Recent onderzoek naar de grootste zakelijke uitdagingen voor het jaar 2021 laat een top 3 zien die gelijk is aan onderzoek uit het jaar 2020. De grootste uitdaging blijft, ook in 2021, het in balans brengen van de werk-privésituatie. Meer dan 23% gaf dit antwoord. Na de top 3 werd dit jaar door bijna 10% van de respondenten benoemd dat het hoofd boven water hun grootste uitdaging is voor het jaar 2021. De coronacrisis lijkt effect te hebben op de uitkomsten, maar beïnvloedt niet de top 3. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 363 zzp’ers in samenwerking met Appwiki.

Top 3 uitdagingen in 2021

Net als vorig jaar bestaat de top 3 van de grootste uitdagingen voor het jaar 2021 uit;

  • werk en privésituatie in balans brengen (23,1%)
  • omzet verhogen (22,9%)
  • klanten werven (16,3%)

Een verschuiving was er wel in de top 3, want in 2020 stond werk en privé ruim aan kop voor klanten werven en omzet verhogen. Andere antwoorden, naast ‘het hoofd boven water houden’ zijn o.a. naamsbekendheid vergroten (8,8%) en kennis verwerven (5,2%). Deze antwoorden waren met exact dezelfde percentages in 2020 antwoord nummer 5 en 6.

Uitdagingen over 5 jaar

Opvallend bij de vraag wat de grootste uitdagingen over 5 jaar zijn, is dat nog maar 4,1% van de respondenten ‘het hoofd boven water houden’ als antwoord geeft. Dit zou te verklaren kunnen zijn door het geloof dat de effecten van de coronacrisis dan zijn weggeëbd.

Ander opvallend feit is de daling van het antwoord ‘meer en betere klanten verwerven’ van 27% in 2020 naar 20,7% in 2021. Ook in 2021 blijft de top 3 van uitdagingen over 5 jaar weliswaar gelijk, maar er vindt wel een verschuiving plaats. De omzet verhogen staat nu op plek 1, gevolgd door meer en betere klanten verwerven. Werk en privébalans verbeteren sluit de top 3.

Wederom staat net als in 2020, in 2021 het uitbreiden van het zakelijk netwerk over 5 jaar een stuk hoger dan de zakelijke uitdaging voor komend jaar. Voor het jaar 2021 is dit voor 3,9% van de respondenten de grootste uitdaging, maar voor de komende vijf jaar voor 9,4% van de ondervraagde zzp’ers.

Overwinnen zakelijke uitdagingen

In het onderzoek is de zzp’ers gevraagd of het hebben van meer kennis, meer inzicht in data, meer geld, meer tijd voor het bedrijf of het hebben van personeel bij zou kunnen dragen aan een oplossing voor zakelijke uitdagingen. Wat blijkt is, dat het hebben van kennis en inzicht in data helpt om zakelijke uitdagingen te overkomen.

Om met het personeel te beginnen, de respondenten denken niet dat het hebben van personeel ze zal helpen de zakelijke uitdagingen te overwinnen. Slechts 11% denkt dat het hebben van personeel zal helpen. De ondervraagde zzp’ers geven aan dat het hebben meer kennis ze wel degelijk zou kunnen helpen (71%). 55% denkt dat het hebben van meer inzicht in data helpt. Ook het hebben van meer tijd zou volgens de ondervraagden goed zijn (49%). Ten opzichte van vorig jaar is dit antwoord flink gezakt (2020; 69%).

Een minderheid van de respondenten (44%) denkt dat het hebben van meer geld zou helpen om de uitdagingen aan te kunnen.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →