‘Eén op de drie zzp’ers op werk vakantie in 2022’

Avatar foto Vakantie & vrije tijd
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Werken tijdens je vakantie. Voor velen een doemscenario, maar steeds meer zzp’ers kiezen er bewust voor. Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op workation geweest, of heeft er nog eentje op de planning staan. Gemiddeld tweeënhalve week lang combineren ze werken met een vakantie. Een trend die door de coronacrisis een extra zetje heeft gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.100 zzp’ers.

Vakantie belangrijk voor mentale fitheid
Door de extreme krapte op de arbeidsmarkt hebben de meeste zelfstandig ondernemers meer dan genoeg werk. Uiteraard goed voor hun omzet, maar die drukte zorgt er ook voor dat het extra belangrijk is om op vakantie te gaan. 85 procent van de ondervraagden geeft aan vakantie nodig te hebben om mentaal fit te blijven. Tegelijkertijd is een kwart van de zzp’ers wel bang dat ze door die vakantie werk – en dus inkomsten – mislopen. Een workation lijkt daarvoor de ideale oplossing.

Meerderheid zzp’ers kan het werk ook op vakantieadres doen
De aard van je werk moet het natuurlijk wel toestaan om op workation te kunnen. 64 procent van de ondervraagde zzp’ers zegt dat ze hun werk – in ieder geval deels – vanaf hun vakantieadres zouden kunnen doen. Een percentage dat flink verschilt per sector. In de bouw en horeca hebben veel minder ondernemers die optie. Respectievelijk 30 en 37 procent van de zzp’ers uit die sector zeggen vanaf een vakantieadres te kunnen werken.

Voor ondernemers in de IT-sector is het een ander verhaal. Daar geeft 90 procent aan hun werk grotendeels tijdens hun vakantie te kunnen doen. Het blijkt de meest geschikte sector voor een workation. De sector zakelijke dienstverlening staat op een tweede plek. Binnen die sector – waar bijvoorbeeld consultants onder vallen – kan 83 procent op afstand werken.

Corona geeft populariteit workation een boost
Door de coronacrisis zijn opdrachtgevers een stuk makkelijker gaan denken over werken op afstand. Waar opdrachtgevers voorheen nog weleens verlangden dat je minimaal een aantal dagen bij hen op kantoor kwam werken, vinden de meesten het nu prima als je je werk aanlevert vanuit het buitenland. Van alle zzp’ers die hun werk op afstand kunnen doen, geeft 87 procent aan dat hun opdrachtgever daar nu makkelijker over denkt dan vóór de pandemie.

Dit is een expertquote van Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler Knab ondernemerspanel.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →