’40 procent ondernemers zoekt financiering buiten banken om’

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Financien | ZZP Barometer

Ondernemers die financiering zoeken vragen dit steeds vaker bij non-bancaire financiers aan. 40 procent doet dit al uitsluitend bij non-bancaire financiers, blijkt uit cijfers over de non-bancaire financieringsmarkt van Stichting MKB Financiering en van het CBS. Hierbij worden ook steeds vaker gespecialiseerde financieel adviseurs voor ondernemers ingeschakeld.

De mkb-financieringsmarkt is sterk in ontwikkeling. Ging een ondernemer enkele jaren geleden nog standaard naar een bank om een financiering aan te vragen, tegenwoordig klopt een ondernemer nog maar in de helft van de gevallen hier aan. Slechts 33 procent van de jonge bedrijven doet een aanvraag via een bank.

Zoektocht loopt steeds vaker via online kanalen en adviseur
Ondernemers maken steeds meer gebruik maken van online kanalen om op zoek te gaan naar financiering. Afgelopen jaar maakte 33 procent al gebruik van een onafhankelijke financieel adviseur bij de begeleiding van een aanvraag. Het aantal (kleine) ondernemers dat zich laat begeleiden door een accountant neemt echter steeds verder af. Was dit vorig jaar nog 40 procent, dit jaar was dit nog maar 35 procent. Net als voor financieel advies voor consumenten, zal het financieel advies voor ondernemers steeds meer door een onafhankelijke adviseur worden gedaan.

Zoektocht naar andere vormen van financiering is niet altijd succesvol
Door de onzekere economische situatie is het voor ondernemers steeds lastiger om financiering te vinden via de traditionele kanalen. Doordat ondernemers steeds vaker online starten met de zoektocht naar financiering, is het voor hen niet altijd duidelijk wat betrouwbare financiers zijn. Via initiatieven zoals Passend Financieren kunnen ondernemers alsnog de juiste financier of adviseur vinden om financiering aan te vragen.

Dit is een expertquote van Ronald Kleverlaan, voorzitter, Stichting MKB Financiering.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →