Hierom durven freelancers niet te onderhandelen met opdrachtgevers

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
1 Shares
handen schudden de deal is rond

Als platform vóór freelancers viel het ons (Bluelance) op dat freelancers vaak terughoudend zijn als het gaat om onderhandelen en daardoor zichzelf tekort doen. Maar waar komt dit door en hoe kunnen freelancers hun onderhandelingsvaardigheden verbeteren om het succes in hun carrière te vergroten? In dit artikel delen we de inzichten uit ons recente onderzoek en bieden we concrete tips voor succesvolle onderhandelingen.

Waarom onderhandelen?
Onderhandelen is een cruciale vaardigheid in de freelance-wereld, maar het blijkt dat veel freelancers aarzelen om deze stap te zetten. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het gebrek aan zelfvertrouwen. Als freelancers dragen ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen succes en zijn ze afhankelijk van het binnenhalen van opdrachten. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid, waardoor ze niet durven te onderhandelen uit angst om een opdracht te verliezen.

Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat freelancers soms onvoldoende ervaring en kennis hebben op het gebied van onderhandelen. Hoewel ze gepassioneerd zijn over hun vakgebied en over uitgebreide expertise beschikken, missen ze soms de nodige onderhandelingsvaardigheden. Hierdoor voelen ze zich ongemakkelijk en onzeker tijdens onderhandelingssituaties, waardoor ze kansen mislopen om hun waarde te maximaliseren.

Een andere factor die meespeelt is de angst voor conflicten. Freelancers hechten veel waarde aan goede werkrelaties met hun opdrachtgevers en zijn bang dat onderhandelingen tot wrijving of zelfs het beëindigen van de samenwerking kunnen leiden. Deze angst weerhoudt hen ervan om assertief op te treden en te streven naar een win-winresultaat.

Tips om beter te onderhandelen
Om freelancers te helpen deze obstakels te overwinnen en succesvol te onderhandelen, delen we graag enkele concrete tips:

  1. Investeer in zelfvertrouwen: Leer je eigen waarde erkennen en bouw zelfvertrouwen op door je successen en vaardigheden te benadrukken. Oefen positieve zelfspraak en wees bereid om voor jezelf op te komen.
  2. Ontwikkel onderhandelingsvaardigheden: Leer over effectieve onderhandelingstechnieken, zoals het stellen van doelen, luisteren naar de andere partij en creatieve oplossingen zoeken. Oefen deze vaardigheden regelmatig om je zelfvertrouwen te vergroten.
  3. Onderzoek de marktwaarde: Verzamel informatie over de tarieven en voorwaarden die gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit geeft je een referentiekader om je eigen tarieven en voorwaarden op te baseren.
  4. Kies je gevechten: Niet elke onderhandeling is de moeite waard. Focus op die onderhandelingen die er toedoen.
  5. Bouw aan goede werkrelaties: Onderhandelen betekent niet altijd dat er conflicten ontstaan. Communiceer duidelijk en respectvol met je opdrachtgevers en zoek naar een win-win situatie waar beide partijen tevreden mee zijn. Investeer in het opbouwen en onderhouden van sterke professionele relaties.

Impact op jouw uurtarief
Onderhandelen over het uurtarief is voor freelancers een belangrijke, maar lastige uitdaging. Vaak wordt onderschat hoe groot de impact van deze onderhandelingen kunnen zijn. Daarom illustreren we graag dit verschil met een rekenvoorbeeld:

Stel je voor dat je als freelance webontwikkelaar werkt en momenteel een uurtarief hanteert van €60. Met dit tarief zou je in een jaar tijd €86.400 verdienen, gebaseerd op 32 uur per week gedurende 45 werkweken. Maar wat als je jouw onderhandelingsvaardigheden inzet en succesvol je uurtarief verhoogt naar €65? In dat geval zou je in een jaar tijd €93.600 verdienen, wat neerkomt op een verschil van €7.200. Dit voorbeeld toont aan hoe zelfs een bescheiden verhoging van het uurtarief een aanzienlijke impact kan hebben op het totale inkomen van een freelancer.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →