Het belang van een rittenregistratie voor zzp’ers

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
34 Shares

Als zzp’er weet je dat het bijhouden van een nauwkeurige administratie belangrijk is voor je bedrijf. Één aspect van administratie dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar aanzienlijke voordelen kan opleveren, is het bijhouden van een rittenregistratie. Hoewel het bijhouden van een rittenregistratie niet altijd wettelijk verplicht is, kan het in veel gevallen honderden euro’s per jaar besparen.

Zakelijke kilometers declareren met privéauto
Rijd je zakelijke kilometers met een privéauto, dan biedt een rittenregistratie zzp’ers de mogelijkheid om deze kilometers te declareren en belastingvoordelen te behalen. Door nauwkeurig bij te houden welke ritten je voor zakelijke doeleinden maakt met je privéauto, kun je deze kilometers opnemen als zakelijke kosten en ze tegen € 0,21 (2023) per kilometer aftrekken van de winst. Daarnaast, als je zowel de zakelijke als privékilometers bijhoudt, kun je de btw aftrekken over het zakelijk gedeelte. Het is dus belangrijk om een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden en alle bonnetjes met betrekking tot brandstof en onderhoud goed te bewaren.

Kilometers bijhouden bij geen bijtelling
Als je een auto van de zaak rijdt zonder bijtelling, moet je aan de belastingdienst kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit kun je doen met een sluitende rittenregistratie. In deze rittenregistratie moet duidelijk worden welke ritten zakelijk en privé zijn. Op deze manier kun je aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto.

Kilometers bijhouden met bijtelling
Een van de grootste misvattingen is dat het bijhouden van je ritten geen zin heeft als je bijtelling betaalt over een auto op de zaak. Hoewel de belastingdienst geen verplichting oplegt om een rittenregistratie bij te houden, kunnen er toch aanzienlijke financiële voordelen mee gemoeid zijn. Als de auto op de zaak tot het bedrijfsvermogen behoort en je er ook privé mee rijdt, moet je btw betalen over het privégebruik. Zonder een registratie van je ritten waaruit het privégebruik blijkt, wordt er een percentage van 2,7% van de catalogusprijs van de auto berekend gedurende de eerste 4 jaar, en 1,5% na de eerste 4 jaar. Echter, met een sluitende rittenregistratie hoef je alleen btw te betalen over het werkelijke privégebruik. De rittenregistratie is hiervoor nodig om de verhouding tussen zakelijke en privékilometers te berekenen.

Conclusie
Het bijhouden van een rittenregistratie loont bijna altijd voor zzp’ers die zakelijke kilometers rijden. Of je nu zakelijke kilometers met een privéauto maakt, een auto op de zaak zonder bijtelling rijdt of een auto op de zaak met bijtelling hebt, een nauwkeurige rittenregistratie kan aanzienlijke voordelen opleveren. Het stelt je in staat om belastingvoordelen te behalen, kosten af te trekken en fiscale verplichtingen te verminderen.

Kortom, een gedetailleerde rittenregistratie is een waardevol instrument voor zzp’ers om tijd en geld te besparen. Of je nu zakelijke kilometers maakt met een privéauto of een auto op de zaak rijdt, het bijhouden van een rittenregistratie is een slimme zet voor elke zzp’er.

Het bijhouden van een nauwkeurige rittenregistratie kan eenvoudig dankzij handige apps zoals Tripbook. Met behulp van deze intuïtieve app kunnen zzp’ers moeiteloos hun ritten bijhouden en profiteren van de vele handige functies. De app biedt een gebruiksvriendelijke interface, automatische ritdetectie en veilige opslag van gegevens in iCloud. Hierdoor kun je zonder gedoe je ritten bijhouden en heb je altijd toegang tot je gegevens. Bovendien kun je met Tripbook ritten eenvoudig classificeren als zakelijk, privé of woon-werkverkeer, en biedt het uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →