Ondernemer let op: zero-emissiezones komen eraan

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
elektrische busjes worden opgeladen

Vanaf 1 januari 2025 voeren 29 grote gemeenten zero-emissiezones in. Nieuwe bestel- en vrachtauto’s mogen dan alleen in die zones rijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Voor de meest schone en een aantal bijzondere voertuigen geldt een overgangsregeling. Het is verstandig om je op tijd voor te bereiden op de zero-emissiezones. Hou rekening met de levertijden van nieuwe vracht- en bestelauto’s. En kies bij de aanschaf van een nieuw voertuig voor uitstootvrij.

Schonere lucht, minder CO2-uitstoot en betere doorstroming in de binnenstad. Met dat doel worden de zero-emissiezones ingevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept bedrijven en ondernemers op zich in aanloop naar de zero-emissiezones niet te laten verrassen door de levertijden. De levertijd van een vrachtauto kan op dit moment oplopen tot anderhalf jaar. Bij het bestellen van een bestelauto moet je rekenen op ongeveer een jaar levertijd.

Overgangsregeling
Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan te zijner tijd een ontheffing worden aangevraagd.

Tenaamstelling na 1 januari 2025
De overgangsregeling geldt niet voor nieuwe voertuigen die na 1 januari 2025 geleverd en op kenteken worden gezet. Bestel- en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn.

Beperkte afschrijftijd van de voertuigen
Alle bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2028 uitstootvrij zijn. Vrachtwagens vanaf 1 januari 2030. Ondernemers die nu nog een nieuwe bestel- of vrachtwagen op een fossiele brandstof aanschaffen, moeten hier goed rekening mee houden. Ga je nu een nieuw voertuig aanschaffen? Doe het dan direct zonder uitstoot.

Kentekencheck
Twijfel je tot wanneer je met jouw voertuig de zero-emissiezones in mag rijden? Doe dan de kentekencheck op opwegnaarzes.nl. Voor sommige voertuigen geldt te zijner tijd een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd. Kijk op opwegnaarzes.nl/bedrijven/vrijstellingen voor welke voertuigen dit geldt.

Meer informatie
Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de overlast te beperken, stellen 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze gebieden vanaf dan uitstootvrij moeten zijn. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling, vrijstelling of ontheffing. Kijk voor meer informatie op opwegnaarzes.nl. Daar vind je ook een handig stappenplan voor de overstap naar uitstootvrij.

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →