‘Hoogopgeleide zzp’ers in Nederland: een bron van geluk en productiviteit’

Avatar foto Uncategorized
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Hoogopgeleide zzp’ers zijn gelukkige werkers én leveren een aanzienlijke economische waarde aan de Nederlandse samenleving. Maar liefst drie op de tien werknemers streven naar het ondernemerschap als zzp’er, vooral onder mannen en jongeren. Deze drang naar zelfstandigheid toont zich in diverse sectoren, met name in de financiële dienstverlening en de bouw & industrie, waar de aantrekkingskracht voor potentiële zzp’ers groot is. Hoewel het ontbreken van financiële voordelen in sectoren zoals de overheid en het onderwijs deze wens kan dempen, blijft de intrinsieke motivatie om als zzp’er aan de slag te gaan hoog.

Desondanks heerst er een voortdurende debat over het zzp-dossier in politiek Den Haag. Deze wordt gekenmerkt door een gebrek aan een heldere visie en consensus over de rol en toegevoegde waarde van zzp’ers op de arbeidsmarkt. En die onschatbare bijdrage aan de Nederlandse economie en maatschappij is onmiskenbaar, blijkt uit grondig onderzoek van SEO Economisch Onderzoek naar hun waarde.

Het onderzoek, gericht op zelfstandig professionals, onthult een maatschappelijke en economische waarde van circa 4,4 miljard euro per jaar. Dit positieve saldo is te danken aan hogere arbeidsdeelname en productiviteit, wat resulteert in extra productie en winst. Bovendien dragen zzp’ers bij aan hogere belastinginkomsten, compenserend voor de misgelopen sociale premies. Een aanzienlijk bedrag voor een relatief kleine doelgroep: 10,2 procent van alle zzp’ers en ongeveer 1,1 procent van de totale beroepsbevolking.

In het licht van deze bevindingen roep ik politiek Den Haag op tot voorzichtigheid bij het implementeren van generieke maatregelen die de diverse groep zzp’ers kunnen schaden. Erken de waarde van zelfstandig professionals en bied hen ruimte om te blijven ondernemen. Maatwerk, zoals het rechtsvermoeden van werknemerschap, biedt een geschikte balans tussen bescherming van werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt en het behoud van de voordelen die zzp’ers en opdrachtgevers genieten.

Met de blijvende krapte op de arbeidsmarkt is het essentieel om het arbeidspotentieel zo lang mogelijk fit, vitaal en gelukkig te houden. Zelfstandig professionals vormen hierin een cruciale pijler en verdienen erkenning en ondersteuning vanuit alle betrokken partijen. Laten we samen streven naar een arbeidsmarkt waarin alle werkenden, ongeacht hun contractvorm, optimaal kunnen bijdragen aan een welvarende samenleving.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →