Je weet het zeker, jij gaat je eigen bedrijf starten. Maar welke stappen moet je volgen en waar begin je? Wij hebben 7 stappen op een rijtje gezet die jou zeker gaan helpen bij de start van jouw bedrijf!

Stap 1: schrijf een ondernemersplan voor jouw eigen bedrijf

Start met het schrijven van een ondernemersplan. In zo’n plan zet je al jouw ideeën op papier en onderzoek je of ze haalbaar zijn. Je bereidt je op deze manier goed voor op je bedrijf en denkt na over het totaalplaatje.

Stap 2: bedenk een unieke bedrijfsnaam

Bij een eigen bedrijf hoort natuurlijk een unieke bedrijfsnaam. Het fijne is dat je die helemaal zelf mag bedenken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de naam niet te veel lijkt op die van je concurrenten. Twijfel je of de naam mag? Check dit dan even in het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) of het handelsregister van de KvK (Kamer van Koophandel).

Stap 3: kies een rechtsvorm

Naast een unieke naam, kies je als startende ondernemer ook een rechtsvorm voor je bedrijf. De rechtsvorm is het juridische gedeelte van je bedrijf en daarin staat onder andere wie er verantwoordelijk is bij schulden. Bij een eenmanszaak ben jij als eigenaar bijvoorbeeld helemaal aansprakelijk, tot en met je privévermogen. Bij andere rechtsvormen zoals een bv is dat de bv (besloten vennootschap) zelf.

Ook de belasting die je eventueel moet betalen is gekoppeld aan je rechtsvorm. Het kan dus per rechtsvorm verschillen welke belastingen je moet betalen. Zoek dus goed uit welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past en verdiep je in de verschillen.  

Stap 4: ga aan de slag met je vergunningen

Voor de start van jouw bedrijf moet je weten of je bepaalde vergunningen of papieren nodig hebt voor je bedrijf. In de horeca geldt bijvoorbeeld een drank- en exploitatievergunning. En ga je bijvoorbeeld als taxichauffeur aan de slag, dan heb je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig. Zoek dus van tevoren goed uit wat je allemaal moet regelen.

Stap 5: inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Heb je dit allemaal op een rijtje, dan is het nu tijd om je bedrijf in te schrijven bij de KvK. Je schrijft je online in en maakt daarna een afspraak bij een KvK-kantoor om je inschrijving officieel te maken. Is dat gelukt, dan sta je ingeschreven in het handelsregister van de KvK.

Stap 6: regel je benodigde verzekeringen

Ga je ondernemen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Er is geen baas die dat voor je regelt. Je kunt je heel makkelijk zelf tegen de meeste risico’s verzekeren. Denk maar eens aan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, of ook aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Onderzoek de verschillende verzekeringen en voorkom dat je inkomen verliest bij bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk.

Stap 7: administratie regelen

Start je met ondernemen, dan moet je eigenlijk zo snel mogelijk beginnen met je boekhouding. Een van de redenen is dat je al binnen drie maanden je eerste btw-aangifte moet doen. Daarnaast is een overzichtelijke boekhouding onmisbaar én zelfs verplicht voor de Belastingdienst. Regel dit daarom maar meteen zo goed mogelijk. e-Boekhouden.nl is hét boekhoudpakket voor startende ondernemers. Niet alleen is het heel betrouwbaar, veilig én makkelijk in gebruik. Het is ook nog eens de eerste 15 maanden van je bedrijf helemaal gratis! Meld je hier gratis aan! Zo ontdek je zelf, op je gemak, of het pakket bij je past.

Waar wacht je nog op? Ga lekker aan de slag met je bedrijf en gebruik deze stappen. Wij wensen je heel veel succes met de start van jouw bedrijf.

Lees meer over het starten van jouw online boekhouding op ZZP Barometer.

e-Boekhouden.nl
Partner van ZZP Barometer

Met e-Boekhouden.nl doe je zelf je online boekhouding met volledige ondersteuning van een boekhouder. Deze tool is ontwikkeld voor zzp’ers en is geschikt voor het maken van offertes maken, factureren, urenregistratie, rittenregistratie en relatiebeheer.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →