Hoe je door beter kiezen een knallend 2020 tegemoet gaat

Het is weer het einde van het jaar. Aan menigeens geestesoog trekken hoogte- en dieptepunten voorbij. Intussen kunnen uitnodigingen voor borrels en feestjes je tot eind januari bezighouden – als je overal op inging. Ietwat katerig neem ik een slokje van mijn koffie verkeerd. Ik sta voor het raam en staar naar de voetgangers, auto’s en fietsers die allemaal een doel lijken te hebben. Ik denk na over het onderwerp van dit blog. De laatste van het jaar en het laatste blog voor ZZP Barometer, omdat ik moest kiezen. En misschien moet dit blog daarover gaan. Over het belang van kiezen.

Kiezen is niet altijd verliezen

Heb je weleens bij jezelf bespeurd dat je geen keuze kon maken? Dat je belangrijke besluiten uitstelde? Misschien herken je je dan in het volgende. Als je ja zegt tegen het een, betekent dit onherroepelijk dat je nee zegt tegen het ander. Stel je voor dat je als zzp’er een opdracht accepteert die een paar maanden duurt. Je weet dan dat je in die periode niet tegelijkertijd een andere opdracht kunt doen die misschien veel leuker was. En juist hierdoor durven we soms niet te kiezen, omdat nee zeggen de angst aanwakkert dat je iets kwijtraakt of iets niet (meer) zal krijgen. En voor verlies zijn we gevoelig. Het triggert het oerinstinct van schaarste en van schaarste krijgen we een unheimlich gevoel. Toch is kiezen noodzakelijk om iets te bereiken, dus hoe doe je het goed?

Zo kies je goed

Om succesvol te kunnen leven en ondernemen moet je knopen doorhakken. Kiezen dus. En dan niet om te verliezen, maar om te winnen. Dat begint met bewustwording. Om volmondig ja te kunnen zeggen, moet je namelijk eerst weten wat je écht wilt. Wat wil je echt bereiken, bijvoorbeeld in 2020? Als je jouw jaardoel van 2020 goed kan formuleren wordt kiezen ineens veel makkelijker. De volgende tips helpen je hierbij.

  1. Wat zou een mooi realistisch doel zijn om te bereiken in 2020?
  2. Is dat wat ik ook écht wil, met andere woorden past het bij mijn normen en waarden en waar mijn hart naar verlangt?
  3. Welk risico durf ik hierbij te nemen?
  4. Waar ga ik op investeren of welk offer breng ik om dit doel te kunnen nastreven?
  5. Wie of wat zal mijn helpen dit doel te bereiken?

Als je dit voor jezelf in kaart hebt gebracht, zal het als het goed is makkelijker voor je zijn om te kiezen. Je hebt overzicht gecreëerd, vrede gesloten met de risico’s en een richting gekozen. Hierna is nee zeggen tegen alles wat daarin niet ondersteunend is makkelijker geworden en voelt het niet – of een stuk minder – als verliezen.

In 2020 is mijn belangrijkste doel na een drukke tijd gas terug te nemen. De tijd die ik voor schrijven heb, wil ik steken in een nieuw boek. Daarom stop ik helaas met deze blogs en heb ik twee maanden (schrijf)vakantie gereserveerd in mijn agenda.

Dankjewel dat je mijn blog(s) hebt gelezen. Volg mij op Instagram of LinkedIn als je op de hoogte wil blijven van hoe het verder gaat en… heel veel ondernemersgeluk en levensgeluk in 2020! Maak er een jaar van die ertoe doet. Een jaar waar je hart van gaat stralen…

Alexandra Smith

Alexandra Smith is storytellingexpert en ondernemerscoach. Dagelijks helpt zij bedrijven met verhalen, pitches en presentaties. Onlangs kwam haar boek ‘Zelfstandige met plezier‘ uit. Alexandra is door haar succes een veelgevraagd spreker op mkb-events.

Bekijk alle artikelen van Alexandra Smith →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →