Interview met Merel Zweemer van Ecobureau Merula
Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Merel Zweemer van Ecobureau Merula. Wij vroegen haar hoe zij haar zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.
Vertel: wat doe je precies en voor wie?
Ik ben ecologisch adviseur en dat betekent dat ik advies geef aan mijn opdrachtgevers hoe zij hun projecten het beste kunnen uitvoeren met het oog op de natuurwetgeving. In Nederlands wordt van alles gebouwd, gekapt, georganiseerd aan evenementen. Dergelijke projecten ‘botsen’ geregeld met de natuur, maar door het nemen van bepaalde maatregelen is er veel mogelijk. Als ecoloog beschik ik niet alleen over juridische kennis maar ook doe ik verschillende soorten onderzoek aan wilde natuur, zoals broedvogelinventarisaties, vleermuisonderzoek, insectenmonitoring. Door mijn werk kom ik ook op bijzondere plekken, zoals een vogelringstation, waar vogels worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek (zie foto). Hier heb ik een winterkoninkje vast. Dat kleine vogeltje weegt slechts tien gram! Een bijzonder moment om mee te maken.
Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?
Toen ik mijn bedrijf startte, ben ik bij de Rabobank gaan bankieren. Ik heb mij niet lang daarover georiënteerd, dat vond ik nou echt een zakelijke bank. Via de Rabo had ik bij Interpolis een WA verzekering afgesloten. Maar na een paar jaar waren er toch meerdere dingen die ik belangrijker vond. Onder andere vond ik de Rabobank duur. Een vriendin tipte me toen over Knab Zakelijk. Ze noemde als pluspunten onder andere de lage kosten en goede bereikbaarheid van de klantenservice, iets wat ik inmiddels kan beamen. Zij was er heel tevreden over en daarom ben ik, nadat ik me over de bank had ingelezen, eind 2017 overgestapt.
Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?
Een reserve achter de hand is best belangrijk. Samen met mijn vriend heb ik vorig een huis gekocht en de vaste lasten moeten natuurlijk gewoon betaald worden. In mijn vak komt het werk een beetje in vlagen. In de zomer werk ik heel veel (vleermuisonderzoek) maar die facturering komt meestal in het derde en vooral vierde kwartaal. Met een reserve kun je die ‘golfbeweging’ in je bankrekening beter aan.
Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?
Het is in mijn voordeel dat ik diensten verkoop en geen producten in- en verkoop. Ik heb niet te maken met derving of een verschil in in- of verkoopmarge. Ik heb de afgelopen twee jaar een aardige omzet gedraaid en daar gaan niet heel veel kosten vanaf. Daardoor heb ik momenteel een nogal ruime reserve staan. Ik ben er blij mee, want nu het Covid-19 virus door Nederland waart, is het maar afwachten hoe een en ander gaat lopen. Mocht het zo ver komen dat mijn werk stopt, dan kan ik met mijn huidig uitgavepatroon toch nog bijna twee jaar van die reserve leven.
Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?
Ik heb geen financiële doelen gesteld, behalve natuurlijk ervoor zorgen dat ik mijn uitgavepatroon kan handhaven.
Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?
Boekhouden en financiën in kaart brengen is niet mijn sterkste punt. Uiteraard houd ik wel in de gaten hoe de inkomsten en uitgaven gaan en hoe mijn orderportefeuille eruit ziet. Sinds twee jaar zet ik geld opzij voor mijn pensioen. Na lang overwegen op welke manier ik dat het beste kon doen, heb ik gekozen voor ZZP Pensioen via ZZP Nederland. Dit is een beleggingsfonds. Of het beste keuze is, zal op termijn moeten blijken. Een voordeel van ZZP Pensioen is dat deze ook uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Dat was onder andere doorslaggevend bij het kiezen voor deze vorm van pensioenopbouw, want ik heb (nog) geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu er gesproken wordt over een Basisinkomen waarbij je je extra kan laten bijverzekeren, ben ik daar wel in geïnteresseerd. Maar dan wacht ik even die ontwikkelingen af.
Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?
Sparen! Of je nou een buffer opbouwt om bij eventuele opdrachtloosheid nog een jaar je huidige uitgavepatroon te kunnen voortzetten. Of je zet geld opzij voor je pensioen. Het leven zit vol uitdagingen, dus zorg dat je daarop voorbereid bent.