Online boekhouden of boekhouden in Excel – waar moet je op letten?

Yes, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) als ondernemer! Proficiat, en nu lekker aan de slag met je bedrijf. Ho, wacht even, heb jij al aan je boekhouding gedacht? Want, wist jij dat dit een van de belangrijkste onderdelen van je onderneming is?

Een boekhouding bijhouden is zelfs verplicht (dit moet van de Belastingdienst) én het geeft je veel inzicht in je bedrijf. Met een goede boekhouding weet je namelijk precies hoe je bedrijf er financieel voor staat. Zo kun jij op tijd bijsturen als er iets mis dreigt te gaan, bijvoorbeeld als je kosten heel hoog worden, of als er te weinig geld binnenkomt.

Hoe hou je het beste je boekhouding bij?

Hoe hou je dan het beste een boekhouding bij, hoor ik je vragen? Boekhouden kan op heel veel verschillende manieren. De meeste ondernemers kiezen voor een online boekhouding of een boekhouding in Excel.

Boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel is voor iedereen toegankelijk, want wie heeft er tegenwoordig geen Excel-software op zijn computer? Het voordeel van een Excel-boekhouding is dat het je niks kost en dat je jouw Excel-boekhouding kunt inrichten zoals jij wilt.

Er zijn op internet verschillende gratis Excel-bestanden te vinden waarmee je kunt boekhouden. Een mooi voorbeeld hiervan is Bobbie Excel-boekhouden.nl. Hier hoef je alleen je (adres)gegevens in te vullen en je kunt meteen beginnen met boekhouden. Ook kun je met Bobbie (in tegenstelling tot de meeste aanbieders van een Excel-boekhouding) heel makkelijk facturen sturen. Je hoeft alleen maar je logo en je gegevens op de factuur te zetten en hij is klaar voor gebruik!

Een nadeel van boekhouden in Excel is dat je zelf alles moet invullen en aanpassen. Je moet dus handmatig heel je boekhouding doen. Dan is een foutje snel gemaakt. Als je een boekhouder hebt, dan moet je iedere keer je Excel-bestand opsturen. De boekhouder kan niet zomaar meekijken in je administratie of deze controleren.

Let op: bij een Excel-boekhouding heb je geen automatische back-ups. Je moet dus zelf ervoor zorgen dat je boekhouding veilig opgeslagen is. Als je deze alleen op je computer opslaat en deze crasht, of wordt gestolen, ben jij heel je administratie kwijt.

Online boekhouden

Zoals je ziet is boekhouden in Excel gratis en prima te doen als je een hele kleine boekhouding hebt. Maar er zitten ook veel nadelen aan een Excel-boekhouding. Daarom gaan veel zzp’ers online boekhouden. Je gebruikt dan een online boekhoudprogramma om je administratie bij te houden.

Het voordeel van een online boekhouding is dat er veel geautomatiseerd is. Als je je bonnetjes en facturen hebt ingevoerd, past een goed boekhoudprogramma automatisch je boekhouding aan. Moeilijke boekhoudonderdelen, zoals de balans en de btw-aangifte worden dan automatisch voor je klaargezet. Je hoeft deze dus zelf niet bij te houden. Ook maakt een boekhoudprogramma vaak back-ups, zodat je gegevens altijd veilig opgeslagen zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je boekhouding kwijtraakt.

Een mooi voorbeeld van een online boekhoudprogramma is e-Boekhouden.nl. Het programma heeft tientallen koppelingen. Zo koppel je heel eenvoudig je zakelijke rekening aan je boekhouding. Alle betalingen van en naar je bankrekening worden dan automatisch in je boekhouding gezet. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om je boekhouding te automatiseren. Het systeem regelt dan heel veel zaken, zodat jij dit niet meer zelf hoeft te doen. Bedenk eens hoeveel tijd je daarmee bespaart.

Zoals je ziet heeft online boekhouden veel voordelen. Het nadeel is dat online boekhouden vaak niet gratis is. Maar de tijd die je bespaart en het gemak dat je krijgt door heel je boekhouding online te regelen, weegt vaak niet op tegen de kosten. Bovendien is e-Boekhouden.nl de eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Zo ben je de eerste 1,5 jaar van je bedrijf dus helemaal geen kosten kwijt aan je boekhoudprogramma. Meld je hier gratis en vrijblijvend aan!

De keus is aan jou

We hebben net uitgelegd dat er voor- en nadelen zijn voor boekhouden in Excel en online boekhouden. Bepaal zelf wat je belangrijk vindt in je boekhouding. Heb je maar een hele kleine boekhouding (en gaat dat de komende tijd ook niet veranderen) dan is Excel-boekhouden misschien wel de beste optie voor jou. Wil je meteen alles goed geregeld hebben en vind je het niet erg om (in de toekomst) wat geld te betalen voor je boekhouding? Dan past een online boekhouding misschien wel het beste bij jou.

Veel succes met boekhouden!

e-Boekhouden.nl
Partner van ZZP Barometer

Met e-Boekhouden.nl doe je zelf je online boekhouding met volledige ondersteuning van een boekhouder. Deze tool is ontwikkeld voor zzp’ers en is geschikt voor het maken van offertes maken, factureren, urenregistratie, rittenregistratie en relatiebeheer.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →