Simon van de Beek: “Genieten als ‘de cijfertjes’ precies kloppen”

Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Interview met Simon van de Beek van Courage

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Simon van de Beek van Courage. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Met mijn bedrijf Courage bied ik, Simon van de Beek, strategisch duurzaamheidsadvies aan lokale overheden en middelgrote bedrijven. Het gaat daarbij over Schone Energie. Denk concreet aan het vergroenen van mobiliteit, verduurzamen van de gebouwde omgeving of opwekken van duurzame energie. Overheden implementeren allerlei projecten om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs (2015). Ook bedrijven zien de potentie van verduurzaming. Bijvoorbeeld doordat ze een mooi rendement maken op zonnepanelen. Of omdat het hun duurzame reputatie versterkt naar klanten. Momenteel trek ik bijvoorbeeld een project bij een provincie op het vlak van aquathermie. Daarbij proberen we woningen aan te sluiten op een warmtenet die gevoed is door warmte uit water. Daarnaast werk ik als adviseur voor een stichting, waarbij ik langs ga bij bedrijven en ze concreet adviseer hoe ze hun bedrijfspand kunnen verduurzamen.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Ik zocht een bank met een goede koppeling met mijn administratiesysteem, Moneybird. Dat vond ik bij Knab. Op deze manier hoef ik geen transacties te downloaden en handmatig in te laden bij het administratiesysteem. Het scheelt me als ondernemer tijd die ik liever spendeer aan inhoudelijk werk dan aan administratie. Daarnaast richt Knab zich duidelijk op de ondernemer, met een aantrekkelijk tarief en goede app. Een werkpunt vind ik duurzaamheid. Moederbedrijf Aegon kan duurzamer scoren in de Eerlijke Bankwijzer.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Zeer belangrijk! Je verwacht niet maandelijks een loonstrook, dus ik spaar voor tijden waarin Courage minder omzet draait. Je inkomsten worden een soort eb-en-vloed. Maar de uitgaven – zoals huur – natuurlijk niet. Dus sparen is onmisbaar.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Door met de volle aandacht te letten op inkomsten en uitgaven. Ook houd ik mijn administratie nauwgezet bij. Ik ben zorgvuldig en kan er van genieten als ‘de cijfertjes’ precies kloppen. Daarnaast maak ik dankbaar gebruik van de fiscale zelfstandigen- en startersaftrek. Deze aftrekken zorgen voor een lagere inkomstenbelasting over de bedrijfswinst. Het kabinet heeft helaas besloten deze aftrekken te versoberen. Dat vind ik jammer, want daardoor neemt het ondernemersrisico toe. Je kunt immers minder bufferen voor bescheiden tijden. Zo wordt ondernemen minder aantrekkelijk voor mensen.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Voor 2019 en 2020 heb ik financiële doelen voor Courage gesteld. Maar kwaliteit staat voorop, niet het halen van die doelen. Ik wil de kwaliteit halen die ik voor ogen heb. Klanten moeten echt blij zijn met de geboden service en het duurzaamheidsadvies. Uiteindelijk is mond-op-mond-bekendheid toch het mooiste!

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Voor de korte termijn kijk ik 3 tot 6 maanden vooruit. Ik zorg dan dat ik terugkerende uitgaven, zoals salaris en bedrijfsverzekeringen, goed kan betalen.Op de langere termijn ben ik vooral bezig met pensioen. Hiervoor probeer ik wel al te sparen, maar ik beleg het nog niet actief. Hierin ga ik me de komende maanden verder verdiepen.Het spannendste vind ik de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Momenteel heb ik die niet, omdat ik hem met mijn huidige omzet nog niet kan betalen. Als ik serieus ziek zou worden, heb ik dus geen inkomen. Misschien wordt de AOV in de toekomst betaalbaarder als de politiek hem verplicht. Het risico voor de verzekeraar is dan lager door het groot aantal deelnemers. Daardoor kan de premie omlaag.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

‘’Cut out the middle man!’’. Soms werk ik met detacheringsbureau’s, die standaard 10-20% van de omzet nemen zonder er iets significants voor terug te doen. Ze verbinden je aan een opdrachtgever, stellen een contract op en wensen je plezier. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Als je zonder een middle man kan, doe dat dan. Overigens zijn er ook detacheerders die hun fee echt verdienen. Bijvoorbeeld door heel actief voor je op zoek te gaan naar opdrachten. Of door waardevolle services te bieden, zoals trainingen van hoge kwaliteit. Maar in zijn algemeenheid voegen ze weinig toe voor zowel de opdrachtgever als ondernemer.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →