Wat te doen bij letselschade?

Letselschade
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Het kan iedere ondernemer overkomen: een ongeval waar je zelf geen schuld aan hebt en waarbij je gewond raakt. De meeste mensen denken dan direct aan een auto-ongeval, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een hondenbeet, werkongeval of een ander ongeval in het verkeer. De kans is groot dat je tijdelijk of voor langere tijd je werk niet kunt doen. Als zzp’er kom je dan in de problemen. Je bent niet in loondienst en daarom heb je geen recht op arbeidsrechtelijke bescherming zoals een ziektewetuitkering. Je moet ineens heel veel regelen, komt in onzekerheid terecht en je krijgt te maken met onvoorziene kosten. Een vervelende situatie. Wat kun je doen? Hierbij een aantal tips.

Schadeformulier

Vul een schadeformulier in (Europees schadeformulier, ook op internet te vinden), direct na een ongeval. In het schadeformulier geef je samen met de andere partij aan wat er precies is gebeurd. Dit formulier wordt gebruikt om de aansprakelijkheid te beoordelen en is daarom erg belangrijk. Vul het schadeformulier volledig in, zorg voor de handtekeningen en houdt zelf een kopie.

Als het niet gaat om een ongeval in het verkeer, zorg dan wel altijd dat je de juiste contactgegevens hebt van de schuldige aan het ongeval.

Getuigen

Zijn er getuigen die het ongeval hebben gezien? Schrijf hun contactgegevens op. Als de politie ter plaatse komt, noteer ook het telefoonnummer van de agenten.

Foto’s

Als het lukt, maak foto’s met je telefoon van de situatie ten tijde van het ongeval en van je letsel. De foto’s zijn bewijs.

Huisarts

Meld je klachten zo snel mogelijk bij de huisarts. Je huisarts legt het letsel in het huisartsendossier vast en verwijst je door naar de juiste medische specialisten. Het opbouwen van een medisch dossier is belangrijk voor het verhalen van letselschade.

Kosten

Vanwege je letsel krijg je te maken met kosten die je zonder het ongeval niet had gehad. Denk hierbij aan de kosten van een vervanger voor je werk, medische kosten zoals het eigen risico, reiskosten, het inschakelen van hulp in het huishouden of mantelzorg. Houdt een overzicht bij van de kosten en bewaar bonnen.

Gemiste inkomsten

Je kunt niet werken en loopt opdrachten en omzet mis. Als voor het ongeluk iemand anders verantwoordelijk is, dan kan de schade verhaald worden. De verzekeraar van de veroorzaker van het ongeluk moet dan weten hoeveel inkomen je netto misloopt. Om een eerste schatting te maken is het goed om de resultaten en belastingaangiften van afgelopen jaren bij de hand te hebben.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Meld dan je arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Let er wel op dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak slechts alleen een deel van het inkomensverlies dekt. Bovendien is er vaak een wachttijd van één of meerdere maanden. Dit betekent dat je minder inkomen hebt dan normaal, of zelfs helemaal geen inkomen.

Neem een belangenbehartiger

Je loopt opdrachten mis of moet iemand aannemen om jouw onderneming draaiende te houden. Het kan zelfs zijn dat de continuïteit van je onderneming in gevaar komt.

Je krijgt te maken met kosten die je normaal niet hebt en je hebt recht op schadevergoeding voor posten waar je niet snel aan denkt, zoals smartengeld. De schade kan snel hoog oplopen, er bestaat onzekerheid over de toekomst van je onderneming en je gezondheid terwijl jij je het liefst richt op je herstel.

De belangrijkste tip is dan ook het inschakelen van een goede belangenbehartiger. Een goede belangenbehartiger is een jurist die gespecialiseerd is in het verhalen van schade voor zelfstandigen met letsel. Deze jurist gaat namens jou in overleg met de verzekeraar van de aansprakelijke partij. De jurist regelt jouw schade en gaat voor een eerlijke schadevergoeding. Een goede jurist heeft daarnaast een netwerk van specialisten voor hulp. Zo kan de jurist in overleg gaan met de verzekeraar over bedrijfsondersteuning en/of het inschakelen van een bedrijfseconoom of arbeidsdeskundige om de schade vast te stellen. Ook heeft de jurist medisch adviseurs ter beschikking die aangeven met welke klachten en beperkingen er rekening gehouden moet worden bij de vaststelling van de schade. Jij kunt je dan volledig richten op je herstel, met het vertrouwen dat het vergoedingsdeel goed wordt geregeld.

Flyct
Partner van ZZP Barometer

Wanneer je slachtoffer bent van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heb je recht op een schadevergoeding. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze dienstverlening kost je niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.

Bekijk alle artikelen van Flyct →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →