Doe als zzp’er je voordeel met deze vijf belastingtips

Fiscale tips voor de zzp’er

Als zzp’er wil je je zo min mogelijk met belastingen bezighouden. Toch kan het lonen om bij het maken van kosten en het acquireren van klanten rekening te houden met hoe het fiscaal allemaal in elkaar zit. Dit zijn de vijf belangrijkste fiscale tips waar je als zzp’er profijt van kunt hebben. We zetten ze op een rijtje.

Tip 1: Bel zakelijk

Zonder telefoon kun je geen zaken doen. Dat betekent dat je zakelijke telefoonkosten fiscaal aftrekbaar zijn – zowel belkosten als abonnementskosten. Met een zakelijk abonnement zijn de kosten goed te onderscheiden. Wanneer zakelijk en privé door elkaar lopen mag je de kosten schatten. De belastingdienst gaat er van uit dat je dit redelijk doet, wel moet je je achteraf kunnen verantwoorden als de belastingdienst vraagt naar een specificatie van jouw telefoonkosten. Heb je personeel? Dan gelden andere regels.

• Zakelijke bel- en abonnementskosten aftrekbaar
• Schatting van de kosten op basis van redelijkheid

Internet en media

En Spotify? Netflix? Ontspannend, maar deze abonnementskosten zijn in principe niet aftrekbaar. Voor de kosten van je internetaansluiting geldt de vuistregel: Mits zakelijk gebruikt kun je deze kosten aftrekken. Juist omdat voor veel zzp’ers het onderscheid tussen privé en zakelijk vaag is, hangt de aftrekbaarheid vooral af van hoe goed je kunt onderbouwen of iets voor zakelijk gebruik is of niet. Vraag daarom altijd je boekhouder je in deze beslissingen te adviseren.

• Alleen zakelijke internetkosten zijn aftrekbaar
• Geen streaming media zoals Spotify en Netflix

Tip 2 Meewerkaftrek

Werk je vanuit huis? Werk je samen met je partner? Dan kan de meewerkaftrek voor jou interessant zijn. Wanneer je fiscale partner minimaal 525 uur meewerkt in de onderneming en hij of zij daarvoor een vergoeding onder de 5.000 euro krijgt, dan kom je in aanmerking voor deze aftrek. Afhankelijk van het aantal meegedraaide uren kun je zo enkele procenten van je winst aftrekken. Zorg wel voor een goede verantwoording van de uren.

• Alleen voor de fiscale partner
• Afhankelijk van het aantal werkuren van de fiscale partner

Tip 3 Aftrekregelingen

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Investeringen zijn bedoeld om te kunnen groeien met je onderneming. Maar uitgaven kunnen ook fiscaal lonen. Er zijn verschillende soorten investeringsaftrekposten. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is in 2016 van toepassing wanneer je een investering doet vanaf 2.301 euro (exclusief btw). Koop je dus een nieuwe laptop? Dan kan het lonen om er wat extra apparatuur of software bij aan te schaffen. Afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag gelden verschillende aftrekbedragen- en percentages.

Energie- en milieuaftrek
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is vooral interessant voor ondernemers die met hun zaak veel energie verbruiken, zoals in de bouw, agrarische sector of industrie. Wanneer je als ondernemer investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie kun je 58 procent van de kosten aftrekken. De investering moet voldoen aan de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Milieu-investeringsaftrek
Een soortgelijk type aftrekpost is de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook hiervoor heeft de RVO een lijst. 
Ondernemers kunnen met de regelingen de fiscale winst verlagen tot 36 procent of willekeurig afschrijven waardoor je belastbare winst vermindert. Het is niet mogelijk om op eenzelfde product én de energie-investeringsaftrek én de milieu-investeringsaftrek toe te passen.

• Investeren in je bedrijf loont
• Ook met investeringen in milieu en energie kunnen sommige zzp’ers hun voordeel doen

Tip 4 Kleine-ondernemersregeling

Voor startende zzp’ers is de Kleine-ondernemersregeling (KOR) aantrekkelijk. Deze regeling maakt een korting op de btw-afdracht mogelijk voor startende ondernemers en ondernemers die maar weinig omzet draaien. Maar ook voor creatieve ondernemers die voor een groot deel vrijgesteld zijn van btw-afdracht, kan de regeling interessant zijn. Vooral als je per jaar een paar opdrachten aanneemt waarvoor je wel btw in rekening moet brengen. Blijft de btw die je in rekening brengt jaarlijks onder de 1.345 euro, dan mag je die btw als inkomsten zelf houden. Tussen 1.345 en 1.883 euro aan btw mag je een deel zelf houden. De KOR is erg welkom voor startende zzp’ers waarvan het inkomen nog niet hoog is en op deze manier meer overhouden.

Tip 5 Belastingen middelen

Als ondernemer moet je rekening houden met fluctuerende inkomen. De ene maand komt er nu eenmaal meer binnen dan de andere maand en een tegenvaller in december heeft effect op je winst en dus je op je jaaropgave. De belastingdienst biedt daarom de mogelijkheid tot middeling aan voor mensen met een fluctuerend inkomen, waaronder zzp’ers. Middeling doe je door het gemiddelde belastbare inkomen te berekenen over drie jaren. Over dit dat bedrag mag je belasting betalen. Heb je dus een opvallend goed jaar na twee magere jaren? Dan kan het een goed idee zijn om bij je belastingaangifte te middelen, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.

• Benut als startende zzp’er de kleine-ondernemersregeling
• Controleer of je baat hebt bij middeling van belastingopgave

Marc Bijwaard

Marc Bijwaard is Lead Small Business en Product Owner bij Centraal Beheer. Het is zijn missie om zzp’ers te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Op het gebied van aansprakelijkheid van het bedrijf en bescherming van inkomen. Hij zet zich in om het online bedienen van ondernemers te verbeteren. Natuurlijk is persoonlijk contact ook altijd mogelijk. Door een goede mix van samenwerken met klanten, scherpe inzichten en feiten uit data komt hij tot oplossingen die relevant zijn en hout snijden. Zo ontwikkelde Centraal Beheer het Bedrijfsverzekeringen Pakket, één van de eerste direct online te sluiten zakelijke schadeverzekeringen in de markt.

Bekijk alle artikelen van Marc Bijwaard →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.