Zzp’er? Trek dan de btw van je occasion af!

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Btw-auto kan extra interessante keuze zijn voor zzp’er

Als zzp’er heb je vaak een auto nodig voor de bedrijfsvoering. Dan is het wel zo fijn als de btw op die auto bij aanschaf teruggevorderd kan worden. Maar stel nou dat je kiest voor een tweedehands auto die je zakelijk gaat rijden, hoe zit dat dan met die btw?

Als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar en levert je dat een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor jou als zzp’er.

Btw-aftrek

Voor een helder beeld gaan we iets dieper in op de terugvordering van de btw op een gebruikte auto. Occasions zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken. Maar behalve deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Voor een ondernemer met een eenmanszaak is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw kunt aftrekken.

Geen bijtelling

Maar wat is nu wijsheid? Bij gebruikte auto’s is het voor jou als zzp’er het voordeligst om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan heb je dus btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke gereden kilometers. Als je deze kilometers registreert, kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken. Omdat je de auto ook privé gebruikt, dien je wel een btw-correctie toe te passen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Het werkelijke privégebruik is meestal gemakkelijk te bepalen. Je vergelijkt de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.

Bestelauto

Ook bij de aanschaf van een bestelauto kun je kiezen om de auto privé te kopen en voor de btw op de zaak te zetten. In dit geval zijn er nog meer voordelen. Je kunt dan de bpm-vrijstelling toepassen en het lage tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Het nadeel kan zijn dat je geen investeringsaftrek kunt claimen. De auto is immers een privé aanschaf en geen zakelijke investering.

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →