Btw-auto kan extra interessante keuze zijn voor zzp’er
Als zzp’er heb je vaak een auto nodig voor de bedrijfsvoering. Dan is het wel zo fijn als de btw op die auto bij aanschaf teruggevorderd kan worden. Maar stel nou dat je kiest voor een tweedehands auto die je zakelijk gaat rijden, hoe zit dat dan met die btw?
Als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar en levert je dat een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor jou als zzp’er.
Btw-aftrek
Voor een helder beeld gaan we iets dieper in op de terugvordering van de btw op een gebruikte auto. Occasions zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken. Maar behalve deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Voor een ondernemer met een eenmanszaak is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw kunt aftrekken.
Geen bijtelling
Maar wat is nu wijsheid? Bij gebruikte auto’s is het voor jou als zzp’er het voordeligst om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan heb je dus btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke gereden kilometers. Als je deze kilometers registreert, kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken. Omdat je de auto ook privé gebruikt, dien je wel een btw-correctie toe te passen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Het werkelijke privégebruik is meestal gemakkelijk te bepalen. Je vergelijkt de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.
Bestelauto
Ook bij de aanschaf van een bestelauto kun je kiezen om de auto privé te kopen en voor de btw op de zaak te zetten. In dit geval zijn er nog meer voordelen. Je kunt dan de bpm-vrijstelling toepassen en het lage tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Het nadeel kan zijn dat je geen investeringsaftrek kunt claimen. De auto is immers een privé aanschaf en geen zakelijke investering.