7 aandachtspunten bij zakelijk gebruik privé auto door zzp’er

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Wat je als zzp’er niet moet vergeten

Zakelijk en privégebruik, dat loopt regelmatig door elkaar. Vaak denken we dan meteen aan een auto van de zaak. Maar in steeds meer gevallen wordt ook een privéauto zakelijk gebruikt door zzp’ers. In deze bijdrage daarom een overzicht van de aandachtspunten die je niet moet vergeten als je als zzp’er jouw privéauto gebruikt voor zakelijke ritten.

1. Kilometervergoeding

Wanneer je een privéauto gebruikt voor zakelijke kilometers, dan kun je voor het gebruik van de auto een bedrag van je winst aftrekken. Deze aftrek is wettelijk vastgesteld op 19 eurocent per kilometer. De aftrekpost moet vanzelfsprekend wel onderbouwd kunnen worden met een overzicht van de gereden zakelijke kilometers.

2. Woon-werkverkeer

Ritten naar klanten of naar andere zakelijke afspraken kunnen afgetrokken worden tegen 19 eurocent per kilometer. Dat geldt ook voor het woon-werkverkeer. Voor de btw wordt woon-werkverkeer gezien als privégebruik, maar voor de kilometervergoeding of kilometeraftrek is het woon-werkverkeer ‘gewoon’ zakelijk. Ook hiervoor geldt dus de 19 eurocent per kilometer.

3. Parkeerkosten

De kosten voor het parkeren van je privéauto zijn niet afzonderlijk aftrekbaar van de winst van je zaak, de aftrekpost van 19 eurocent per kilometer moet ook deze kosten dekken.

4. Private lease

De regeling voor aftrek voor zakelijke kilometers geldt ook als je de auto privé least.

5. Maar de bijtelling dan?

De bijtelling geldt normaal gesproken alleen bij een auto van de zaak: een auto die door de werkgever of onderneming ter beschikking is gesteld. In de wet is echter een regeling opgenomen dat de bijtelling ook van toepassing is als per saldo alle kosten van de privé gekochte of geleaste auto vergoed worden. Bij uitsluitend een kilometeraftrek van maximaal 19 eurocent is dat echter vrijwel nooit aan de orde.

6. Btw-aftrek

Je kunt als zzp’er de auto die je voor zakelijke ritten en voor privéritten gebruikt, buiten de bijtelling houden door de auto voor de inkomstenbelasting privé te boeken. De auto staat dan niet op de balans van de onderneming. Desondanks kun je de auto voor de btw tóch als ondernemingsvermogen verwerken. Daar kun je voor kiezen bij de btw-aangifte van het tijdvak van de aankoopfactuur. De auto moet dan gekocht zijn of zijn ingezet met financial lease. Daarnaast geldt een minimum van 10% zakelijk gebruik. De btw-gevolgen zijn dan hetzelfde als bij een auto van de zaak het geval zou zijn: zowel met aftrek van de aanschaf-btw als met aftrek van de btw op de gebruikskosten. Hoewel die kosten niet in de zaak als autokosten geboekt worden, kun je de btw op die facturen en brandstofbonnen wel aftrekken in je btw-aangifte. Voor het privégebruik geldt dan dezelfde jaarlijkse heffing als bij een auto van de zaak het geval zou zijn.

7. Bestelauto’s

De zzp’er die privé een bestelauto aanschaft (of inzet met financial lease), kan naast de btw-aftrek ook gebruik maken van andere regelingen. Net als bij de btw moet de bestelauto dan wel minimaal 10% zakelijk gebruikt worden en moet je btw-ondernemer zijn. Onder voorwaarden gelden dan ook de BPM-vrijstelling en het lage motorrijtuigenbelastingtarief voor bestelauto’s van ondernemers.

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

Aanbevolen

Infographic: hoe regelt de zzp'er zijn lease?
Lease
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →