Veel meer plezier en resultaat op de werkvloer met Scrum-Agile

Avatar foto Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Nieuwsfeiten | ZZP Barometer

Meer succes, effectiviteit, samenwerking, grip en overzicht

Succesvol samenwerken aan een project of met je team inspelen op veranderende klantbehoeften wordt weer leuk en inspirerend met Scrum-Agile. De begrippen Agile en Scrum hoor je waarschijnlijk al in veel bedrijven voorbijkomen. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Agile

Vaak is dit een ambitie waarin bedrijven nu investeren. Agile zijn of Agile worden kan op vele manieren en met vele hulpmiddelen worden gerealiseerd. Eigenlijk allesbehalve gemakkelijk. Dit heeft voornamelijk te maken met de cultuuromslag die daar bij bedrijven voor nodig is. Want Agile vraagt:

  • Openheid & transparantie
  • Meedenken & voortbouwen op ideeën
  • Loslaten van oude (gedrags)patronen
  • Faciliterend leiderschap waar ruimte en mandaat gegeven worden

Van oudsher zijn de meeste bedrijven succesvol geworden door processen strak te managen en te sturen op output. De klant koopt immers toch wel wat wij maken. Maar inmiddels leven we in een wereld waar globalisering en de technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat dit heel binnenkort, of misschien wel nu al, niet meer voldoende is. De verwachtingen van klanten stijgen en veranderen net zo snel mee. Dit vraagt een nieuwe manier van werken. Van output sturing naar waardecreatie voor klanten!

Scrum-Agile

Een veel voorkomende manier waarop bedrijven Agile worden is door het inzetten van het Scrum framework. Scrum-Agile is een verzameling van samengebrachte best practices. Het is ontstaan in de hoek van software development, maar meer en meer zien we dat Scrum-Agile juist heel goed werkt in een business omgeving. Scrum verhoogt namelijk het succes en de effectiviteit van teams. Er wordt veel meer samengewerkt en er komt grip en overzicht op zaken. In korte sprints creëren teams telkens weer klantwaarde door die dingen te doen waar ze echt goed in zijn en plezier in hebben.

Elke twee tot vier weken waarde creëren

Tijdens de sprints van twee tot vier weken werkt een team aan het maken en/of verbeteren van hun MVP (Minimum Viable Product). Door zich hierop te focussen kunnen zij elke sprint opnieuw focus bepalen, klantwensen prioriteren en op basis daarvan (door)ontwikkelen. Dit maakt je als team wendbaar.

Cultuuromslag en veranderende rollen

Een traditionele top-down aansturing past minder goed als je Scrum-Agile gaat werken. Waar je als leidinggevende voorheen alle prioriteiten bepaalde voor een team, het team coachte, zorgdroeg voor de persoonlijke ontwikkeling en medebepaalde hoe het werk uitgevoerd moest worden, wordt dat met Scrum anders georganiseerd.

De drie rollen van een Scrum-team:

  • De Product Owner is verantwoordelijk voor het optimaliseren van waarde, overlegt hierover met klanten en stakeholders en heeft (product)visie.
  • De Scrum Master is de coach en dienend leider. Verantwoordelijk voor de kwaliteit en performance van het team en een deskundige op het gebied van veranderen. Neemt hindernissen weg en doet gerichte interventies om het team beter en efficiënter te laten functioneren.
  • Het team zelf is een (multidisciplinair) team met kennis van het product of de te leveren dienst. Door intensief samen te werken schakelen zij de keten aaneen en leveren zij sneller. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor al het noodzakelijke werk en bepalen samen hoe zij dit regelen.

Wil jij als zzp’er ook beschikbaar zijn als Product Owner en/of Scrum Master? Dan vragen de meeste bedrijven om een officiële Scrum Master en/of Product Owner certificering. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Avatar foto
Bart van Uden

Bart van Uden is oprichter en eigenaar van FieldWorx B.V. Bart heeft passie voor het begeleiden van mensen en organisaties in verandering. Hij is een doener, pragmatisch en resultaatgericht. Zijn expertise is het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Hij gebruikt daarbij methodieken vanuit Scrum-Agile & Lean en leidt mensen hier ook in op.

Bekijk alle artikelen van Bart van Uden →

Aanbevolen

ID-100216053
Hybride zzp’er nieuwe snel groeiende groep
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Fulltime of parttime, aantal zzp’ers groeit door | ZZP Barometer
De vijf v’s van vooruitgang en groei
Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →