Na Crowdfunding en Crowdsourcing nu ook Crowdsurance

Avatar foto Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ZZP Barometer | Crowdsurance

Ondernemers helpen elkaar bij arbeidsongeschiktheid

Yezzer en SharePeople slaan de handen ineen om online risicodelen onder ondernemers op de kaart te zetten. Samen hebben zij het initiatief Yezzer Crowdsurance opgezet. Dit is een organisatie waarbij ondernemers elkaar steunen als er iemand ziek wordt. 

Cosmas Blaauw, bedenker van SharePeople, geeft aan dat er enorm veel is veranderd bij verzekeraars de afgelopen tijd. Verzekeringen zijn enorm complex geworden. Daardoor begrijpt de consument ze niet meer en raken ze het vertrouwen kwijt. Daar hebben SharePeople en Yezzer een oplossing voor bedacht: het delen van de risico’s door ondernemers onder elkaar. Zo kun je de kosten laag houden en weet je wat er met jouw geld gebeurt, “want waarom zou je premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan een tussenpartij betalen, in plaats van het geld direct af te dragen aan een persoon van vlees en bloed?”, aldus Blaauw.

Risico-delen

Crowdsurance is geen echte verzekering, want het heeft een ander principe. Het geld dat je inlegt gaat namelijk niet naar een grote pot. Je stort het op een eigen bankrekening en het blijft in principe van jou, tenzij er een collega-ondernemer ziek wordt: dan wordt het aan diegene gedoneerd. Het is echt een vorm van risicodelen in plaats van verzekeren.

Lage kosten

Je kunt zelf de hoogte van jouw “reservering” bepalen: 75, 125, 150 of 200 euro per maand. Dit bedrag bepaalt de hoogte van de uitkering die jij ontvangt als je zelf ziek of arbeidsongeschikt wordt. Bij de start betaal je een eenmalig bedrag om toegang te krijgen tot het netwerk- en donatiesysteem en verder betaal je 15 euro per maand om gebruik te kunnen maken van het platform. Deze kosten zijn dus vele malen lager dan de premie van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Vergelijking met Broodfonds

Het valt je misschien op dat er veel gelijkenissen zijn met de zogenaamde Broodfondsen. De principes lijken veel op elkaar, maar het werkt toch iets anders. Zo is het geld dat jij inlegt iedere maand vrij besteedbaar na aftrek van eventuele donaties. Je hoeft het geld dus niet te blijven reserveren of extra te sparen. Ook hoef je niet, zoals bij het Boodfonds, te wachten tot er een groep vrij is: je kunt altijd instappen als je dat wilt. Er is sowieso geen sprake van verschillende groepen, maar er is één groot netwerk. Verder wordt alles online geregeld en wordt er door een onafhankelijke partij bepaald of iemand ziek is of niet, om de privacy te beschermen en het proces eerlijk te houden.

 

 

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →