Zzp’ers in Azië ervaren ook wanbetaling

ZZP Barometer | Freelancer Azië wanbetaling

Situatie in Azië nog erger dan in Nederland

Uit onderzoek van Paypal blijkt dat niet alleen zzp’ers in Nederland, maar ook in vier grote landen in Zuidoost-Azië problemen ervaren met betaald worden door hun opdrachtgevers. Ook laten betalingen vaak lang op zich wachten. Uit eerder onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab bleek dat dit ook het geval is bij Nederlandse zzp’ers. 

Ruim de helft (58 procent) van de freelancers in Singapore, de Filipijnen, Indonesië en Vietnam heeft te maken gekregen met opdrachten waarvoor zij nooit betaald zijn. Dat betekent dat de situatie daar nog erger is dan in Nederland. Hier heeft namelijk 30 procent van de zzp’ers te maken gehad met wanbetalers.

Niet serieus genomen

Volgens Paypal is de belangrijkste reden achter deze cijfers dat freelancers niet serieus worden genomen door opdrachtgevers. Forbes meent dat er een verkeerde perceptie bij opdrachtgevers bestaat dat het een soort liefdadigheid is om een freelancer werk te geven. Zij geven de zzp’er tips hoe zij dit kunnen voorkomen.

Zo moeten zzp’ers hun eigen werk nooit onderwaarderen. Als het geboden tarief naar jouw mening te laag is, dan moet je dat niet accepteren.Vooral wanneer je net gestart bent als zelfstandig ondernemer kan het lastig zijn om een betaalde opdracht te weigeren. Toch levert het uiteindelijk vooral problemen op als je onderbetaalde opdrachten aanneemt.

Help elkaar

Forbes geeft aan dat het handig is om relaties op te bouwen met andere ondernemers in jouw netwerk. Zo kun je elkaar informeren over opdrachtgevers of klanten die niet te vertrouwen zijn als het op uitbetalen aankomt. Groepen op bijvoorbeeld Facebook kunnen hier ook bij helpen.

Veel klanten verwachten dat zzp’ers met goede kwaliteiten wel een aantal mensen in dienst kunnen nemen, zodat ze door kunnen groeien tot een groot bedrijf. Het feit dat zij nog steeds alleen aan het werk zijn, betekent in de ogen van sommigen dat zij simpelweg niet goed genoeg zijn om een groot bedrijf te stichten.

Wij geloven heilig in de zzp’er, omdat hij de ultieme specialist is.

Jeroen Sakkers, ZZP Barometer

Tips van Forbes

Tips die Forbes zelfstandigen meegeeft om dit soort situaties te voorkomen, zijn het zorgen voor een professionele website en een professioneel e-mailadres. Laat zien dat je tijd en geld in jouw onderneming investeert. Dan zullen organisaties jou ook sneller serieus nemen. Bovendien zullen ze misschien wel twee keer nadenken voor ze hun betaling aan jou uitstellen.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →