Onderzoek: Alleen 75-plusser bankiert meer via web dan app

Gebruik bank-app sterk afhankelijk van leeftijd

HOOFDDORP – Ruim driekwart van de zzp’ers (78 procent) maakt gebruik van een app om bankzaken te regelen. Of een zzp’er wel of geen bank-app gebruikt, is sterk afhankelijk van de leeftijd. Hoe jonger de zzp’er, hoe vaker hij een app gebruikt om te bankieren. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.


De zzp’ers die wel gebruikmaken van een bank-app, doen dat voornamelijk om betalingen te doen en inzicht te krijgen in hun financiën. Een kwart geeft aan hun bank-app ook te gebruiken om QR-codes te scannen en 1 op de 20 zzp’ers gebruikt de app zelfs om te beleggen.

Reden gebruik bank-app

Van de 22% zzp’ers die (nog) geen gebruikmaken van een bank-app, doet het grootste gedeelte (62%) dit niet omdat zij (onder andere) een laptop of pc gebruiken om te kunnen internetbankieren. Een derde geeft als een van de redenen aan dat zij de app niet vertrouwen en ruim een op de vijf zzp’ers gebruikt de app niet, omdat hij het nut er niet van inziet.

Leeftijd bepaalt app-gebruik

Er bestaat duidelijk cohesie tussen de leeftijd en het gebruik van een app om te bankieren. Hoe ouder de zzp’er, hoe kleiner de kans dat hij gebruikmaakt van een bank-app. Van alle 75-plussers die meegenomen zijn in dit onderzoek, gebruikt zelfs niemand een bank-app. Daarnaast gebruikt iedereen van 35 jaar of jonger juist wél een bank-app.

Gebruik mobiele app neemt elk jaar toe

Uit gegevens van Knab blijkt dat het gebruik van de app sterk toeneemt (+76% sinds 2014). De logins per week op de app gaan ten koste van het aantal logins op het web. Dat is met 37% afgenomen sinds 2014.

De groep gebruikers van 35-75 jaar hebben in 2018 gemiddeld 3 keer zo vaak ingelogd via de app als via het web. Bij jongeren (<35) is dit zelfs 3,5 keer zo vaak. Alleen de gebruikers die 75+ zijn, loggen nog vaker in via het web dan via de app.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland. De data van Knab is gebaseerd op de gegevens van de ruim 90.000 ondernemers die bankieren bij Knab. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Knab- ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →