Onderzoek: Zzp’er brengt steeds meer tijd door op flexwerkplek

Avatar foto Flexwerkplekken
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Buitenshuis werken onverminderd populair onder zzp’ers

HOOFDDORP –  Net als vorig jaar werken de meeste zzp’ers (85%) weleens buitenshuis. Een kwart van deze groep werkt dan op een flexwerklocatie. Vergeleken met vorig jaar brengen zzp’ers gemiddeld 12,9% meer tijd op een flexwerkplek door. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.248 zzp’ers in opdracht van HNK.


Er is een duidelijke verschuiving te zien in het aantal uur dat zzp’ers op een flexwerklocatie doorbrengen. Was dit in 2017 nog gemiddeld 8 uur per week, nu is dat gestegen naar 9 uur.

Remco Boelens van HNK herkent deze trend: “De flexwerkplek is steeds meer een volwaardige werkplek en daarmee een volwassen alternatief voor de keukentafel geworden.”Overgrote deel zzp’ers werkt weleens buitenshuis

Ruim 85 procent van de zzp’ers zoekt hun werkplek regelmatig buiten het eigen huis. Mannelijke zzp’ers werken ten opzichte van hun vrouwelijke collega-ondernemers nog vaker buitenshuis. Van alle vrouwen werkt 77% weleens op een locatie elders, terwijl dit percentage bij mannen maar liefst 10% hoger ligt.

Kosten flexwerkplek geen issue voor zzp’er

Van de zzp’ers die buitenshuis werken, doen de meesten dit bij de opdrachtgever. Een kwart kiest regelmatig voor een flexwerkplek. De helft van de zzp’ers die niet voor een flexwerklocatie kiezen, werkt nu eenmaal liever thuis. Bijna een derde (29%) doet dit niet vanwege hun persoonlijke situatie. Slechts een op de 10 zzp’ers laat de flexwerkplek links liggen vanwege de kosten.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.248 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →