Nicolay Vronik: “Investeer pas wanneer je de risico’s kan dragen”

ZZP Barometer | Interview Knab | Nicolay Vronik

Interview met Nicolay Vronik van VroPro Projectmanagment

Als zzp’er wil jij jouw financiën graag zo goed mogelijk geregeld hebben. Spaar je wel (genoeg)? Plan je voldoende vooruit? Om te kijken hoe succesvolle ondernemers dit doen, interviewen wij maandelijks een van onze leden. Deze maand: Nicolay Vronik van VroPro Projectmanagment. Wij vroegen hem hoe hij zijn zaken op het gebied van financiën als zzp’er heeft geregeld. Het interview wordt mede mogelijk gemaakt door zzp-bank Knab, themapartner van ZZP Barometer.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Vertel: wat doe je precies, en voor wie?

Als freelancer of zzp’er bied ik mijn diensten aan als projectleider/manager civiele techniek. Mijn opdrachtgevers zijn hoofdzakelijk gemeenten en ander lokale overheden.

Je hebt jouw zakelijke financiën ondergebracht bij Knab. Waarom heb jij voor deze online bank gekozen?

Ik heb voor Knab gekozen in verband met de lage kosten en het eventueel koppelen met boekhoudprogramma’s. Ik verzet me hiermee ook tegen de gevestigde orde in bankenland.

Hoe belangrijk is het voor jou om als zzp’er een reserve achter de hand te hebben?

Om te kunnen leven en ondernemen is het van groot belang een goede reserve op te bouwen. Wanneer ik ziek zou worden, de economie even tegen zit, of ik gewoon even tijd voor mijzelf nodig heb, is het belangrijk om terug te kunnen vallen op de opgebouwde reserve.

Hoe zorg jij ervoor dat je als zzp’er genoeg financiële reserve hebt?

Het begint met het juiste tarief. Daarnaast het beperkt houden van de uitgaven en zorgen dat de juiste risico’s zijn afgedekt. Ik verdeel mijn inkomsten over meerdere Knab spaarrekeningen met verschillende (spaar)doelen, zoals een buffer, btw, belasting, etc.

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde financiële doelen opgesteld?

Jazeker! Ik wil binnen 5 jaar voldoende gespaard hebben, zodat ik 2 jaar zonder inkomen kan doorkomen. Alles wat overblijft gaat naar een nieuwe auto.

Hoezeer ben jij als zzp’er al bezig met jouw inkomen en financiën in de toekomst? En hoe breng jij deze voor jezelf in kaart?

Ik probeer vooruit te kijken en klaar te zijn voor een eventuele economische tegenspoed. Ook kijk ik alvast 30 jaar vooruit, wanneer ik mijn pensioengerechtigde leeftijd mag behalen.

Naast deze persoonlijke zaken, wil ik ook de mogelijkheid hebben om te kunnen investeren om van zelfstandige naar een management- en adviesbureau door te groeien met personeel.

Ik heb voor mijzelf een routekaart gemaakt, waarbij ik op verschillende momenten de juiste afslag kan nemen.

Tot slot, heb jij nog een ultieme tip voor jouw collega-zzp’ers op het gebied van financiën?

Zorg eerst voor een goede buffer, waarin je eigen risico is afgedekt (AOV, bedrijfs- en beroeps- aansprakelijkheidsverzekering). Zet de btw en inkomstenbelasting opzij, zodat je niet achter raakt met belasting betalen. Investeer pas wanneer er voldoende financiële ruimte is, of je de risico’s van de investering kan dragen.

Knab Zakelijk
Partner van ZZP Barometer

Knab streeft naar een gezonde financiële wereld. In die wereld verkoopt de bank niet alleen producten, maar biedt inzicht in je geldzaken. Zodat jij betere beslissingen over je geld kunt nemen. Knab heeft speciaal voor zzp’ers een voordelige zakelijke rekening ontwikkeld. Alles wat je nodig hebt om je bankzaken goed te regelen, zonder poespas. Voor een vast, laag bedrag per maand. Eindelijk een bank in jouw voordeel. Knab is kennispartner van de ZZP Barometer.

Bekijk alle artikelen van Knab Zakelijk →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →