Onderzoek: Oudere zzp’er heeft fors meer spaargeld

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er kan gemiddeld terugvallen op € 33.892,-

HOOFDDORP –  De zzp’er heeft gemiddeld € 33.892,- op de bank staan.  8,8 procent van de zzp’ers van 45-55 jaar heeft meer dan een ton op de bank, tegenover 21,7 procent van de zzp’ers tussen de 65-75 jaar. In lijn met de verwachting hebben oudere zzp’ers behoorlijk wat meer spaargeld dan de jongere zzp’er. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 975 zzp’ers.


Zzp’ers hebben gemiddeld € 33.892 spaargeld waar zij op terug kunnen vallen als het wat minder gaat of als zij arbeidsongeschikt raken. Eerder dit jaar werd bekend dat de gemiddelde Nederlander zo’n € 22.000 op de bank heeft staan. Zzp’ers komen hier dus ruim bovenuit, maar lopen over het algemeen dan ook een groter financieel risico.

Fictief rendement raakt vermogende burger

De gemiddelde zzp’er valt dus in de categorie “vermogende” burger (met € 30.000 spaargeld of meer). Over dit vermogen betaal je fictief rendement, omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat je rente ontvangt over je spaargeld. Dit fictieve rendement is tegenwoordig echter niet meer realistisch. Banken betalen steeds minder rente. Knab is hierop een positieve uitzondering: zij komen naar voren als een van de vijf banken waar je het meeste rendement kunt behalen op zowel je spaar- als betaalrekening.

Hoe ouder, hoe meer spaargeld

De onderzoeksresultaten bevestigen de logische gedachte dat oudere zzp’ers flink meer spaargeld hebben dan jongere zzp’ers. Zo geeft 8,75 procent van de groep zzp’ers tussen 45 en 55 jaar aan minimaal 100.000 euro spaargeld te hebben, tegenover 21,74 procent van de zzp’ers tussen de 65 en 75.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 975 zzp’ers in Nederland. Onderzoek van ZZP Barometer is bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, april 2018).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (Download PNG)

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer | Knab | Sparen
Waarom een zzp’er zou moeten sparen
Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →