Onderzoek: Mannelijke zzp’er heeft veel hogere buffer

Fors verschil tussen spaargeld man en vrouw

HOOFDDORP –  Een groot deel van de zzp’ers legt een flinke financiële buffer aan voor het geval er even geen inkomsten binnenkomen. 52 procent van de mannelijke ondernemers heeft een buffer van ten minste 20.000 euro. Bij de vrouwelijke ondernemers is dit 34 procent: een fors verschil. Opvallend is dat beide groepen wel verwachten het even lang uit te houden met deze buffer. Daarnaast blijkt dat de grootste financiële zorg voor ondernemers het pensioen is. 49 procent geeft aan zich hier soms zorgen over te maken. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers in samenwerking met Knab.

Het is niet verrassend dat de zzp’er weleens onzeker is over zijn financiën. Als grootste last geeft de zzp’er het zorgen voor genoeg pensioen aan. 49 procent van de ondervraagden geeft aan hier weleens onzeker over te zijn. Daarnaast maakt 36 procent zich zorgen over het bestaan van de mogelijkheid om een tijdje zonder werk te zitten. Geruststellend is dat er ook een groep is die geen financiële zorgen heeft. 27 procent van de zzp’ers geeft aan helemaal niet onzeker te zijn als het gaat om de financiën.

Mannen en vrouwen hebben hier wel verschillende opvattingen over. 32 procent van de mannen geeft aan geen onzekerheden te hebben op financieel gebied, tegenover 19 procent van de vrouwen. Dit kan te maken hebben met het verschil in spaargeld. Mannen hebben gemiddeld namelijk een hogere financiële buffer dan vrouwen. De zzp’er spaart nog op de ‘ouderwetse’ manier: 88 procent legt een buffer aan via een spaarrekening. 15 procent doet dit via aandelen en slechts 8 procent via een termijndeposito.

Hoogte financiële buffer

Uit het onderzoek blijkt dat mannelijke zzp’ers gemiddeld een hogere financiële buffer hebben dan hun vrouwelijke collega-ondernemers. Precies twee keer zoveel vrouwen als mannen geven aan minder dan 5.000 euro spaargeld te hebben. 30 procent van de mannen heeft de beschikking over een buffer van meer dan 50.000 euro, tegenover 14 procent van de vrouwen: een aanzienlijk verschil.

Aantal maanden overleven

Ondanks het gegeven dat vrouwen een veel lagere financiële buffer hebben dan mannen, verwachten vrouwen het wel ongeveer even lang te uit te kunnen houden als mannen wanneer zij hier aanspraak op moeten maken. Dit is op zijn minst opvallend te noemen. Een kwart van de mannen, tegenover 30 procent van de vrouwen, verwacht 3 maanden of minder te kunnen overbruggen met hun buffer. 20 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen verwacht het maar liefst 24 maanden of langer uit te kunnen houden als zij van hun spaargeld moeten leven. Dit opvallende resultaat zou wellicht verklaard kunnen worden door de traditionele inkomensverdeling tussen mannen en vrouwen die nog aanwezig zou kunnen zijn. Daarnaast zou het natuurlijk ook kunnen dat vrouwen zuiniger of enkel optimistischer zijn.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 840 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (Download PNG)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →