5 acties om je minder alleen te voelen

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
48 Shares
ZZP Barometer | 5 acties om je minder alleen te voelen | Arturo Massaro

Laat je onderneming soepeler lopen

Als zzp’er doe je veel alleen en moet je ook veel zelf doen. Dat is niet altijd even leuk, maar dat neem je voor lief. Want het werk waar je voor gekozen hebt geeft jou de juiste energie. Zeker als alles voorspoedig verloopt, is het allemaal geen probleem. Je doet een uurtje extra in het weekend en je krijgt alles af.

Alle hens aan dek

Het wordt wat moeilijker als er een paar obstakels ontstaan. Of als het werk flink tegenzit. Je hebt ondertussen al gemerkt dat een probleem nooit alleen komt en dat betekent alle hens aan dek. Maar jij bent alleen, en dus zijn ‘alle hens’ alleen jouw handen die het werk moeten doen. Je moet nog harder werken en voordat je het weet, weet jij het niet meer.

Alleen

Je bent zo gewend om alle dingen zelf te doen en vaak ook nog alleen, dat je niet snel hulp inroept. De meeste zzp’ers vinden ook dat zij het wel moeten weten en durven zich niet snel kwetsbaar op te stellen. ‘Het komt vaak over als zwakte’, denkt men zelf al snel. En van alleen doen, komt daarna het gevoel van alleen te zijn. Dat kost heel veel energie en er ontstaat een tunnelvisie. De oplossingen die voorheen snel bedacht werden, komen nu niet meer. De problemen lijken te sterk te zijn. En het grootste probleem is dat jij denkt dat jij de enige bent die dit heeft!

Oplossingen

Een paar simpele acties en gedachten die je kunt toepassen geven je direct meer ruimte en energie. Er ontstaan daarnaast meer mogelijkheden om oplossingen te vinden.

1. Jij bent niet de enige
Besef heel goed dat werkelijk niemand op deze planeet ooit iets bereikt heeft zonder tegenslagen. Alle mensen die jij als succesvol beschouwt hebben kleine en grote problemen gekend. Dat hebben ze aangepakt en zijn daardoor gegroeid. Weet dus dat jij NIET de enige met dit probleem bent. Er zijn er letterlijk duizenden die ook aan het worstelen zijn. Misschien zie en hoor je ze niet, maar ze zijn er altijd. In elke trainingen en coaching die ik geef verbaast het me telkens weer dat mensen denken dat zij de enige zijn die het zo moeilijk hebben en met dit probleem rondlopen.

2. Durf je kwetsbaar op te stellen
Veel zzp’ers zien het als zwakte als zij toegeven dat ze het even niet meer weten. Dat zij zelf geen oplossing hebben voor hun eigen probleem en/of die van een klant. Begin bij iemand die je vertrouwt en vertel waar je tegen aanloopt. Het zal je verbazen hoeveel steun je krijgt.

3. Vraag je netwerk om hulp
Leg het probleem wat je hebt voor aan je netwerk met de vraag of zij dit al eens eerder hebben meegemaakt en hoe zij dit hebben opgelost. Ik garandeer je dat zij met alle liefde delen wat zij hebben ervaren en hoe zij ermee om zijn gegaan. Gelukkig zie je dit steeds vaker gebeuren op bijvoorbeeld LinkedIn. Door te delen vermenigvuldig je de uitkomsten en oplossingen.

4. Huur expertise in
Als jij het niet weet, dan zijn er ongetwijfeld mensen die hier hun werk van hebben gemaakt. Zoek dit op en stel ze de vraag of zij deskundig genoeg zijn om jou te helpen. Zorg ervoor dat je scoop heel duidelijk en helder verwoord is en leg alles goed vast. Jij bent een expert in jouw vak, anderen hebben hun expertise. Maak daar gebruik van. Het kost je wat geld, maar het levert zoveel meer ruimte en energie op. Een mooi voordeel is dat jij je netwerk direct uitbreidt.

5. Erken je eigen grenzen
Ik ga er zelf vanuit dat alles mogelijk is. Dat betekent niet dat ik alles zelf hoef te doen. Er zijn nu eenmaal zaken die ik niet leuk vind. Die geven mij geen energie. Als er dan op die vlakken ook nog een probleem voordoet waar ik niet direct uitkom, gaat het al snel een frustratie worden. Daar heb ik niet voor gekozen toen ik mijn baan als manager opzegde. Ik wil zoveel mogelijk energie en plezier in en uit mijn werk halen. Daarom, besteed sommige dingen gewoon uit. Al voordat jij er op leegloopt. Focus je op de dingen die jij leuk vindt en die je business omhoog liften.

De 5 acties samengevat:

1. Je bent niet de enige.
2. Stel je kwetsbaar op.
3. Vraag hulp.
4. Huur expertise in.
5. Erken je eigen grenzen.

Welke stap ga jij nu als eerste ondernemen om je onderneming soepeler te laten verlopen?

Avatar foto
Arturo Massaro

Arturo Massaro is internationaal trainer, coach en spreker, oprichter van de Dreamschool en auteur van het boek ‘Het realiseren van je ondernemersdoelen.’. In 2001 kreeg hij letterlijk een droom om trainer te worden en zegde hij zijn baan als manager bij een groot energiebedrijf op. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd trainingen in Leiderschap, Teambuilding en Communicatie. Vanaf 2015 helpt hij met zijn Dreamschool ondernemers om hun visie, droom en doel te realiseren. In 2017 is hij de winnaar van de publieksprijs bij de Freelancer of the Year Awards. Daarnaast is Arturo schrijver van het boek Experttips voor het realiseren van je ondernemersdoelen.

 

Bekijk alle artikelen van Arturo Massaro →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →