Werk-privébalans; 5 tips om het goed te regelen

Avatar foto Apps, software en tools
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
een vrouw werk thuis aan een te kleine keukentafel

Uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Appwiki blijkt dat zowel in 2021 als in 2020 de grootste zakelijke uitdaging voor ondernemers het in balans brengen van werk en privé te zijn. In 2021 gaf liefst 23,1% van de 363 respondenten aan dat de balans tussen werk en privé de grootste zakelijke uitdaging is.

Het aangeven van een (verwacht) probleem is een ding, maar hoe kan het probleem worden opgelost? Daar gaat onderstaand artikel over. Waarom? Omdat het belangrijk is om werk en privé zoveel mogelijk te scheiden. Uit Fins onderzoek blijkt dat mensen die dat niet doen over het algemeen het minst gezond zijn.

Hierbij 5 tips om privé en zakelijk te scheiden
:

  1. Zorg voor een eigen werkplek. Wellicht een dooddoener, maar om privé en zakelijk goed te kunnen scheiden, is het verstandig om (indien mogelijk) beide ook fysiek te scheiden. In de coronatijd zijn veel ondernemers thuis gaan werken. Soms waren ze hier helemaal niet op voorbereid en gingen ze werken aan bijvoorbeeld de keukentafel. Als je alleen woont, zou dit misschien nog kunnen. Maar als je een gezin hebt is dit natuurlijk een uitnodiging om privé en zakelijk door elkaar te laten lopen. Zorg ervoor dat je een goede (afzonderlijke) werkruimte hebt. Zodat je, als je jouw werkruimte verlaat, het werk ook echt achter je kunt laten. 
  2. Bepaal duidelijke werktijden. Voor een ieder een valkuil, zeker als je bij het thuiswerken geen eigen werkkamer hebt. Toch nog even dat mailtje lezen, of een telefoontje plegen. Probeer streng te zijn voor jezelf en stel duidelijke werktijden in. Communiceer deze tijden ook in je werk e-mails en zorg er voor dat je zakelijke telefoon, na (of voor) de door jou gecommuniceerde werktijden, ook overschakelt op voicemail en niet meer overgaat. Als je maar één telefoonnummer hebt waarmee je zowel zakelijk als privé regelt, overweeg dan de aanschaf van een tweede simkaart.
  3. Bepaal duidelijk privétijden. Andersom geldt het ook. Als je in je werktijd zit, ga dan niet allerlei privézaken doen. Ga niet appen met familieleden, maak die afspraak met een tandarts niet onder werktijd. Een duidelijke scheiding aanbrengen geeft jezelf rust. In het Finse onderzoek, kwam naar voren dat de groep die privé en zakelijk heel duidelijk scheiden, over het algemeen het gezondst zijn.
  4. Houd weekenden en vakanties privé. Tenzij je juist een baan hebt dat je in de weekenden aan de slag moet (bijv. evenementenbegeleider, marktkoopman etc.), probeer dan weekenden vrij te houden van e-mails, telefoontjes etc. Kortom leg je zakelijke telefoon weg in het weekend of op vakantie (of gebruik de tweede privésimkaart). Het weekend en vakanties zijn de perfecte tijd om tijd te besteden aan privézaken; je gezin, je vrienden etc. Het werk ligt er ook nog wel na het weekend/vakantie, moet je maar denken. Een mens heeft ontspanning en herstel nodig om bij te komen van het werk.
  5. Werk met to-do-lijstjes. Als je jouw taken, dit kan zowel privé als zakelijk zijn, goed afbakent dan geeft dat rust. Dus maak een to-do-lijst en zet deze taken in je agenda. Plan je agenda niet helemaal vol, want er zijn altijd klussen die tussendoor komen. Bekijk aan het einde van het dag hoever je met je lijst bent gekomen en pas de lijst weer aan voor de volgende dag. Doordat je alles hebt opgeschreven heb je beter overzicht en kun je er beter afstand van nemen. Dat komt je nachtrust ten goede.

Hoe houd je overzicht?
Het gebruiken van een projectmanagement software kan goed helpen om overzicht te houden over je to-do list en
geeft je inzicht over de voortgang van een project. Daarnaast brengt het een structuur aan in de verschillende werkzaamheden voor het project. Hieronder vind je een lijst met de projectmanagement software die wij kunnen aanraden:

 

Avatar foto
Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als zzp’er de beste bedrijfssoftware vindt en vergelijkt. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Arjan Nieuwbeerta →

Dit zijn de beste softwareprogramma’s van 2021 voor zzp'ers :e-Boekhouden.nl

Visma

Rompslomp.nl

DigiBTW

MoneyMonk

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →