Beleggende zzp’er is te vaak man, rijk en oud

Avatar foto Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Zzp'ers beleggen steeds vaker

Beleggen is populair onder zzp’ers. 38% van hen belegt, voornamelijk om pensioen op te bouwen. Het clichébeeld van de gemiddelde belegger wordt helaas wel bevestigd: de doorsnee beleggende zzp’er is man, heeft veel geld en is ouder dan 50. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.000 zzp’ers.

Rijke, oude mannen

Eerst wat cijfers. Van alle ondervraagde mannen heeft 40% een beleggingsrekening. Bij de vrouwen gaat dat om 33%. Zzp’ers die dichterbij hun pensioen komen, beleggen vaker dan jongere ondernemers: 42% van de vijftigers heeft een beleggingsrekening, tegenover 27% van de dertigers.

Maar het grootste verschil komt naar boven als we kijken naar het vermogen. Van de zzp’ers met méér dan € 20.000 spaargeld, heeft 50% een beleggingsrekening. Van de groep die minder op de spaarrekening heeft staan, belegt de helft: 24%.

Klassiek misverstand
Daar zie je de gevolgen van een klassiek misverstand dat nog altijd heerst. Veel mensen denken dat beleggen alleen interessant is als je veel geld hebt. Maar zeker als je géén tienduizenden euro’s hebt – en nog jong bent – moet je nadenken over hoe je je vermogen voor later opbouwt. Dat kan ook met ‘slechts’ een paar tientjes per maand.

Ondernemer belegt voor pensioen
De reden om wél te beleggen is duidelijk: het verwachte rendement. De beleggende zzp’ers uit ons onderzoek gebruiken het behaalde rendement vooral voor hun pensioen. Van alle zzp’ers met een beleggingsrekening storten ruim vier op de tien maandelijks direct een deel van de inkomsten op hun beleggingsrekening.

Gebrek aan kennis voornaamste reden om niet te beleggen
Vraag je het de zzp’ers zelf, dan staat ‘gebrek aan kennis’ bovenaan het lijstje om niet te beleggen. 36% van degenen die niet beleggen, doet dat niet om die reden. Dit argument lijkt vooral gebaseerd op gevoel. Dat je kennis moet hebben van de beurs of ervaring met beleggen is een tweede misverstand dat nog altijd in de hoofden van veel mensen zit. Er is tegenwoordig een groot aanbod van beleggingsproducten waarbij je zelf alleen je inleg bepaalt en de rest van het werk laat doen door experts.

Argument op gevoel
Gebrek aan kennis en geld. Het zijn klassieke argumenten om niet te gaan beleggen. Knab wil met dit soort onderzoeken deze misverstanden uit de wereld helpen. Hopelijk dragen we er zo aan bij dat vrouwen, jongeren en de minder vermogenden de bestaande mogelijkheden beter aangrijpen om vermogen op te bouwen voor hun pensioen.

Dit stuk is geschreven door Oskar Barendse Financieel Expert bij Knab

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →